Има риск генофондът в животновъдството да бъде изгубен

  • 15 декември 2014 14:28

  • 1022
  • 1
Има риск генофондът в животновъдството да бъде изгубен
© Булфото

Националният генофонд в животновъдството може да бъде изгубен. За да не се случи това, спешно трябва да бъдат увеличени високопродуктивните животни, с които се води селекцията, предупреди заместник-председателят на парламентарната комисия по земеделието и храните професор Иван Станков на пресконференция в Добрич, съобщи БТА.

Той посочи, че т.нар. контролирани животни, които са включени в селекцията, сега са под 10 на сто, а според европейските стандарти трябва да бъдат поне 30 на сто от поголовието.

Народният представител от АБВ коментира, че средният млеконадой от крава за година в страната достига 3800 литра при 6000 литра за европейски страни и 10 000 литра в Израел. Професор Станков добави, че у нас се използват за разплод животни с ниски качества и себестойността на млякото е висока.

Селекционната дейност е акцент в подготвяните промени в Закона за животновъдството, за да се стимулира трансфера на гени от най-добрите ферми, каза заместник-председателят на парламентарната комисия. Депутатът посочи, че още догодина животновъдите ще бъдат поощрени по схемата на обвързаните производства с плащания за селекция и репродукция на елитни животни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1022 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.12.17 | 05:38

1
Govedata niama skoro da izcheznat,vikat im GERB !A Tikvenskiat shopar veche e patnik-idva Koleda !

Добави коментар

Водещи новини