Спасиха още един бездомник в Добрич

  • 15 декември 2014 06:40

  • 2371
  • 2
Спасиха още един бездомник в Добрич
©

59-годишният бездомник Светослав Жечев от няколко дни е на топло и се храни нормално в Центъра за временно настаняване – приют, стопанисван от Фондация “Ръка за помощ”.

В продължение на 8 години Светослав нощувал в горичката зад болницата в Добрич. За легло му служели два изтърбушени дюшека, за завивка друг дюшек – това е цялата му покъщнина, събрана от кофите. Хранел се пак от кофите. За смяна на дрехи и къпане да не говорим, пише в. "Монитор".

„Аз съм от Сливен. Ожених се, но се разведохме с жената. Тя остана с дъщеря ни в Сливен. Дойдох в Добрич преди 25 години и останах. Бях кравар в селата Сенокос и Долина, но осакатях – получих коксартроза на единия си крак и никой вече не ме иска на работа. Не мога да ходя, след 15 минути се уморявам. Нямам жилище, нямам при кого да отида и така се стигна дотам да живея в гората край болницата и да ровя из кофите. Когато вали дъжд, спя под стълбите пред входовете. Преди 6 години разбрах, че съм станал дядо, но не мога да отида да видя внучето си”, разказва живота си Светослав.

„Обадиха ми се социалните и ми казаха за Светослав. Хора го видели да спи в гората край болницата. Човекът буквално е в калта, абсолютна мизерия – не се беше бръснал не знам от кога. Прибрахме го и въпреки че няма къде да спи в приюта, намерихме решение – ще спи на канапето в трапезарията, което се разтяга. Изкъпа се, заведох го на бръснар и на фризьор – след това самият той не можа да се познае. Започнахме и процедура по издаване на лични документи на Светослав, защото се оказа, че той няма такива от 25 години”, обясни Александър Иванов, ръководител на Центъра за временно настаняване към Фондация „Ръка за помощ”.

Приютът започва да функционира през 2013 година. Капацитетът му е за шест човека, в момента със Светослав стават осем. В къщата има две стаи – спално помещение 40 кв. м, в което има шест легла. Другата стая е трапезария, коридорчето пък е пригодено за кухня с всякакви удобства. Приютът разполага и със самостоятелна тоалетна и баня. В центъра се приемат предимно мъже, защото в основната си част бездомниците са от мъжки пол. Другата причина е липса на място, тъй като центърът разполага само с едно спално помещение. Обитателите трябва да спазват строги правила, като едно от тях изрично забранява употребата на алкохол, обясни Александър Иванов. Бездомниците спазват тази забрана, защото тяхното поведение се наблюдава с видеокамери.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2371 2

Коментари 2

Добави коментар

2014.12.16 | 10:08

2
Много хубаво.
вили

2014.12.16 | 10:08

1
БРАВО!!!!Има и добри хора в бедната ни България!

Добави коментар

Водещи новини