Има ли скрити енергийни находища в България?

  • 12 декември 2014 09:06

  • 1674
  • 2
Има ли скрити енергийни находища в България?
©

Твърди се, че проучвания са показали още 1969 г., че на територията на България има залежи от 400 милиона тона нефт и стотици милиарди кубически метри газ.

"Има подобни данни, но точно за такива количеството едва ли става въпрос. Почти цялата Северна България е изследвана още 70-80 години и показва, че в офшорната зона в териториалните води на Черно море има наличие на газ и евентуално на петрол”, коментира в "Здравей, България” депутатът от ГЕРБ Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна,.

"Още в миналото Народно събрание бях един от активните депутати, които направиха промени в Закона за обществените поръчки, за да може да се започне работа върху находището „Хан Аспарух”. Има вероятност там да има някакви количества газ”, заяви от своя страна депутатът от БСП Таско Ерменков.

"Въпросът е до колко икономически целесъобразно и изгодно е добивът на такъв ресурс. Друго важно нещо е дали там, където ресурсът е наличен, няма да причини щети на селскостопанските земи. Всеки сондаж и след това добив на петрол и газ води до съответното унищожаване на реколтата”, поясни Ерменков.

"Да живеем в чиста природа и без никакъв риск, но гладни, също не е алтернатива”, допълни Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна,.

Относно добива на шистов газ, Таско Ерменков заяви, че няма 100-процентова убеденост, че той може да бъде добиван по екологично безопасен начин. От тази гледна точка той смята, че рискът не е контролиран, а висок и е против технологията, по която се добива.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1674 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FM

2014.12.13 | 20:51

2
Ако си мислят че слънцето е наше, значи имаме неизчерпаем източник на енергия.

2014.12.13 | 16:05

1
Абе каква газ и нефт тука бре :D

Добави коментар

Водещи новини