"Ал Кайда" уби американски фотожурналист и южноафрикански учител

  • 06 декември 2014 21:03

  • 2788
  • 3
"Ал Кайда" уби американски фотожурналист и южноафрикански учител
©

Американският фотожурналист, който беше държан от „Ал Кайда” в Йемен, е бил убит от терористите, по време на поръчан от президента Барак Обама опит да бъде спасен.

33-годишният Люк Сомърс и вторият заложник, който не е американец, са били „убити от терористите на „Ал Кайда” по време на спасителната мисия”. Няколко от джихадистите също са загинали в мисията на спецчастите на САЩ, предаде БТВ.

Вторият заложник е южноафриканският учител Пиер Корки, който е щял да отлети от Йемен, за да се срещне с роднини в „безопасна страна” и след това отново да се върне в Южна Африка.

Това е вторият опит на САЩ да спаси заложника в последните десет дни. Операцията е била одобрена заради информация, че животът на Сомърс е бил в непосредствена опасност, каза държавният секретар Джон Кери. Той се позова на видео, пуснато от "Ал Кайда на Арабския полуостров" (AQAP) в интернет през седмицата, в което се твърди, че той ще бъде убит до 72 часа и на сведения на специалните служби.

Американският президент Барак Обама осъди убийството на американския журналист Люк Сомърс. Държавният глава предложи и подкрепа на семейството на южноафриканеца Пиер Корки.

Смъртта на американския фотожурналист отразява "нарастващата опасност на журналистическата професия", съобщи "Репортери без граници".

Организацията изрази "дълбоката си тъга" от съобщението за смъртта на Сомърс и поднесе "искрените си съболезнования на близките на семейството", с което поддържа контакт. "Вземането на заложници сред представителите на медиите се увеличи в последните две години и все по-често изходът е трагичен", каза Кристоф Дьолоар, генерален секретар на "Репортери без граници".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2788 3

Коментари 3

Добави коментар

2014.12.23 | 08:35

3
Най-големия враг на мюсюлманството, особено в близкия изток са еврейте. Колко еврей убиха, така наречените терористи от така нарачената Ислямска държава? 0? Просто защото, тази сган, пасмина от промити мозъци е кукла на конци в ръцете на империята на злото САЩ и Израел.

2014.12.23 | 08:34

2
Ако някой си мисли че тая групировка от дрогирани идиоти не може да я спре сащ , значи не е със всичкия си...големия въпрос е защо НЕ ИСКАТ ДА Я СПРАТ??? И после ще ми се явяват като спасители и ще ми дават пари за да издържаме бежанци????

2014.12.23 | 08:34

1
Uia mi ne tarsat tam...

Добави коментар

Водещи новини