Съветът на Европа с механизъм за помощ за журналисти, подложени на тормоз

  • 04 декември 2014 19:09

  • 1038
  • 1
Съветът на Европа с механизъм за помощ за журналисти, подложени на тормоз
© Getty Images/Guliver

Съветът на Европа (СЕ) пристъпи към създаване на механизъм за неотложна помощ за журналисти, подложени на тормоз и насилие, предаде БТА. Основа на системата ще стане информационен сайт, на който ще се изнасят сведения за инциденти, свързани с професионалната дейност на медийните представители.

Това стана на конференция за свободата на медиите, организирана от френския Сенат и ПАСЕ (Парламентарната асамблея на Съвета на Европа) в Париж се събраха представители на СЕ и профилни правозащитни организации - Международната и Европейската федерации на журналистите, Асоциацията на европейските журналисти, "Репортери без граници", "Член 19".

Те подписаха меморандум за взаимно разбирателство. Церемонията ознаменува началото на работата по създаване на интернет портала. "През последните години темата за безопасността на журналистите и на другите медийни представители стана централна в СЕ заради докладите за многобройни случаи на сплашване и насилие над журналисти в страните членки на съвета", се казва в меморандума.

"Държавите членки са единни в мнението, че СЕ трябва да засили своята способност да действа в случаи, предизвикващи сериозни опасения." Председателката на ПАСЕ Ан Брасьор изрази силно безпокойство, че някои страни от Съвета не могат да изпълняват задълженията си по гарантиране на свободата на изразяване на мнения и по осигуряване на безопасността на журналистите. Изнесени бяха фрапиращи данни, че само през тази година са убити 62-ма професионални журналисти и 19 репортери на свободна практика, а зад решетките са хвърлени 176 репортери и 178 блогъри.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1038 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.12.04 | 23:31

1
Крайно време е да се помогне и на Делян Пеевсли! От много време има нужда от помощ. Горкоя!

Добави коментар

Водещи новини