Томислав Дончев: Няма да допуснем да сме губещата страна в "Южен поток" (видео)

  • 02 декември 2014 15:15

  • 12490
  • 68
Томислав Дончев: Няма да допуснем да сме губещата страна в "Южен поток" (видео)
©

България официално не е уведомена с документи за спирането на „Южен поток”. До момента имаме реакция, а не позиция. Все още нямаме официална позиция. Това каза Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, вицепремиер и министър по управление на средствата от ЕС, по време на извънреден брифинг в Министерския съвет по повод прекратяването на проекта "Южен поток".

Няма да стоим и да чакаме какво ще се случи, няма да заобиколим никого и да заобикаляме правилата. Ще отстояваме категорично интересите на страната. Няма да допуснем да сме губещата страна. Ситуацията днес предизвиква тревога, посочи вицепремиерът. Ние трябва да се обединим в този момент. Въпреки решението за спиране на проекта част от процедурите са в ход и някои от министерствата имаха готовност да издават разрешителни, но изчакваха решение на ЕС. От страна на комисарите беше посочено, че най-високо стои сигурността на газовите доставки и изграждането на газов съюз, обясни Дончев.

Специално в разговор с комисаря Марош Шевкович стана ясно, че с приоритет ще бъде изграждането на алтернативна газова връзка с Гърция. Аз декларирах позицията на България, че въпреки това "Южен поток" остава водещ за страната ни. Стремили сме се да бъдем добър партньор, заради това сме информирали ЕС за всяка предприета стъпка, посочи Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

Проектът "Южен поток" ще продължи само при спазване на европейското законодателство. За нас реализацията на този проект е важна. Той би осигурил осигуряването на нови работни места, както и диверсификация на страната. Но в момента по него има стартирала процедура от страна на ЕС. Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

Тя припомни, че "Южен поток" е блокиран по времето на бившия енергиен министър Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на. ЕС блокира този проект, заради евентуални нарушения на европейското законодателство. Поставят под съмнение законността на сключеното споразумение между Русия и България. На второ място по какъв ред е определена компанията, която ще реализира проекта. И на трето място изборът на изпълнител, който ще строи проекта. В момента се установява има ли нарушения. Докато тази процедура не приключи българското правителство не може да предприеме каквото и да е, посочи министър Петкова.

Ние сме "за" проекта. Смятаме, че страната ще загуби много без него, посочи министърът на икономиката Божидар ЛукарскиБожидар Лукарски Божидар Лукарски е роден на 23 юни 1972 година в град Перник. През 1991 година завършва.

Оттук нататък нашата роля е заедно с европейските институции да устояваме позицията на Българи, отговори Дончев на журналистически въпрос. Няма да бъдем разменна монета в създадената се геостратегическа ситуация между Украйна и Русия. Министър Дончев подчерта, че страната ни се намира в периферията на Европейския съюз и се нуждае от подкрепа, особено при тази ситуация.

Попитана има ли риск газоподаването от Русия да бъде спряно, Петкова отговори: "Самият факт, че има стартирани процедури в ЕК, показва, че има открити нарушения. Длъжни сме да изчакваме позицията на ЕС. Доставките на газ от Русия са осигурени. Така че няма основание те да бъдат спрени, иначе би било нарушение на договора".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
12490 68

Свързани новини

Коментари 68

Добави коментар

2014.12.04 | 04:43

68
Браво Тимославе

2014.12.04 | 04:43

67
Браво ГЕРБ
Красимир

2014.12.03 | 23:14

66
Докато платените американски тролове продължават да си леят мръсотията, след няколко години ще купуваме руски газ от Турция. По голямо предателство на националните интереси след закриването на 4 блока на АЕЦ "Козлодуй", след съсипването на армията и за капак това няма.

2014.12.03 | 23:14

65
Браво Тимославе бРАВО ГЕРБ
РОБЕРТ

2014.12.03 | 23:14

64
Томиславе влакът замина моето момче.Руснаците вече подписаха с Турция и ще закарат тръбата на гръцката граница.И тогава ще видим дали Гърция ще е толкова солидарна с Украина колкото бяхме ние да загърбим личния си интерес заради държава която в годините е работила само в ущръб на България.
Избирател

2014.12.03 | 23:13

63
Ами вие сте слуги на ЕС и Америка,бе некадърник!Оставка!!!!Продажни крадци!

2014.12.03 | 23:13

62
ИДИОТИТЕ ОТ ГЕРБ БЯХА ПРОТИВ ЮЖЕН ПОТОК , СЕГА РЕВАТ КАТО ВДОВИЦА ЗА ......... СЕЩАТЕ СЕ НАЛИ, ИДИОТИ

2014.12.03 | 23:13

61
Към тези 240 в нс-Не заслужавате и да ви обиди човек.
и кой

2014.12.03 | 23:13

60
Дончев,Губещи сме и то от доста време,заради умници като теб!
и кой

2014.12.03 | 23:13

59
УМНИК ГЮРО,Кой има място в днешна България,бе смешнико?САЩ и подлогата им ЕС ли???

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини