СКАНДАЛ: Статията, която Прокопиев свали от "Дневник"

  • 01 декември 2014 13:59

  • 4798
  • 6
СКАНДАЛ: Статията, която Прокопиев свали от "Дневник"
©

Публикуваме цялата статия, със заглавие - Патрик Мур: Природозащитниците насаждат страх, без редакция.

Автор на статията, свалена от в. "Дневник", е Патрик Мур - съосновател и лидер на Greenpeace. Вече 15 години Мур е независим еколог и природозащитник във Ванкувър, Канада.

Вижте цялата статия:

Не вярвам, че хората са основната причина за изменението на климата и, че „глобалното затопляне” ще доведе до екологична катастрофа в близко бъдеще. Няма научни доказателства за тази теза, въпреки че от години се коментира как „дебатът е приключил” и „фактите вече я потвърждават”.

Моят скептицизъм започва от хората, които масово се опитват да ни убедят, че температурите на Земята непрекъснато се покачват и се мъчат да предскажат климата в глобален мащаб чрез компютърни симулации. В основата на сценария за края на света, базиран на климатичните изменения, седи идеята за непрекъснатото увеличаване на CO2. Въглеродният диоксит така щял да загрее повърхността на Земята, че планетата ни щяла да стане негодна за живот.

В действителност температурите на Земята се повишават вече над 300 години. Много преди масово да започнем да използваме автомобили, да се открият „опасните” заводи, да се разкрият мините за полезни изкопаеми и т.н. Преди столетия годишни температури са били по-високи, отколкото са днес. Дори по време на Римската империя е било по-топло, отколкото е сега.

Поглеждайки назад в миналото, когато нивата на CO2 в атмосферата са били по-ниски, се оказва, че температурите са били по-високи. А днес Земята е много по-студена, отколкото, когато и да било. Идеята, че повишаването на нивата на CO2 в атмосферата ще затопли планетата с няколко градуса в световен мащаб, е повече от абсурдна.

Неотдавна междуправителствената експертна група за изменение на климата (IPCC) обяви за кой ли път, че човечеството е обречено, ако не намали емисиите на CO2 до нула. В действителност това означава - или човечеството да изчезне напълно, или да се върнем с 10 000 назад в развитието си. Това предложение за намаляване на емисиите на CO2 е много по-лошо, отколкото идеята как да се адаптиаме към един по-топъл свят.

За пореден път експертната група показа, че е подвластна на конфликт на интереси. Участниците в нея се опитаха да докажат само човешкия фактори за глобалното затопляне, но не и естествените промени, които настъпват в природата, продължващи милиарди години. Все още никой не разбира точните механизми и причините за измененията на климата и не може конкретно да се каже дали хората за причина за настъпващите промени. Но ако IPCC не констатира, че именно действията на хората са причина за глобалното запотляне или, ако се докаже, че имаме захлаждане, а не затопляне, то тогава няма да има нужда от IPCC в настоящия му вид, нали? За да оцелее, тази група „експерти”, трябва да обяви настъпването на Апокалипсиса. Има и друг вариант – или IPCC да бъде закрита, или да започне за работи по всички възможни причини за изменението на климата.

Климатичните промени се превърнаха в мощна политическа сила по много причини. На първо място тя е универсална. Когато се каже, че „Земята е застрашена”, всички се обединяват. Второ: спекулациите с екологичните проблеми използват две от най-големите човешки двигателни сили – страха и чувството за вина. Вече много хора се страхуват да шофират, защото това ще вкара повече CO2 във въздуха и така ще убият децата си, което ги кара да се чувстват виновни.

На трето и не на последно място много политици започнаха да се възползват от темата „екология”. Природозащитниците насаждат страх, събират дарения, политиците правят всичко възможно, за да спасят Земята от гибел. Медиите удобно им пригласят, научни институти получават милиарди за изследвания, създават се нови отдели, формират се групи, ангажират се хора, на които им се плаща, за да измислят страшни сценарии. Бизнесът също иска да изглежда „зелен”, да получава огромни държавни субсидии за проекти, които иначе биха били икономически неренталибни, като например големите вятърни паркове или соларните панели. И накрая... климатичните промени са и перфектното средство за преразпределяне на богатство от индустриалните държави към развиващия се свят и бюрокрацията на ООН.

И ето ни, вече всички знаят, че CO2 е "токсични", "отровен", „мръсен” и трябва да бъде изцяло премахнат. В действителност въглеродният диоксит е газ без цвят, мирис, вкус, който винаги е бил част от атмосфера и е жизненоважен за Земята. Без CO2 всички растения ще умрат, а след това ще ги последваме и ние.

Фактите сочат, че през последните 150 млн. години растенията са усвоили повече CO2, отколкото е имало. Ако тази тенденция беше продължила без индустриалната революция, нивата на CO2 във въздуха щяха да бъдат твърде ниски, за да има живот на Земята. Растенията и природните екосистеми все още щяха да са на гладна за CO2 диета. Именно индустриалната революция помогна на човечеството да оцелее.

В много ферми и оранжерии дори внасят допълнително CO2, за да се подсили растежа на растенията и да се увеличи производителността.

Няма доказателства, че увеличаването на CO2 води до климатичните промени, това не е имало значение и през последните 300 години. Но пък всички категорично знаят, че CO2 е от жизненоважно значение за живота на Земята и растения и затова всички бихме искаи повече от него.

Групи еколози ни убеждават, че ако не намалим емисиите на CO2 ни очаква един умиращ свят. Аз пък казвам, че Земята ще умре много по-бързо без CO2, и колкото повече въглероден диоскит има, толкова по-добре.

Последвайте канала на

Novini.bg
4798 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
xcb

2014.12.01 | 22:12

2
Пше се "диоксид", а не "диоксиТ"! Учете повече и качествено, стига сте бързали!!
Един

2014.12.21 | 02:27

6
Даже в "БЪЛГАРСКАТА" преса, преводът, трябва да бъде, ДВУОКИС май, а!!!

2014.12.03 | 15:06

5
Прокопиевските медии - по-зле от Пеевските.

2014.12.03 | 15:06

4
Глупости,това е част от истината,което е по-лошо от лъжата.Защо не видим и прочетем и гледната точка на зелените защитници на природата и планетата?На независими геолози,астронавти,на физици,химици,биолози,лекари?

2014.12.01 | 22:18

3
To e iasno,che vsichko e edna goliama laja.Porednata konspiracia,za lapane na parichki !

2014.12.01 | 20:22

1
ха сега ? горката планета вече едва Ни търпи , кретенолози с избили баланси има по цял свят и всеки Ни убеждава това което му е Изгодно , който иска да вярва на каквото си иска

Добави коментар

Водещи новини