Хосни Мубарак оправдан по делото за корупция

  • 29 ноември 2014 11:44

  • 1806
  • 2
Хосни Мубарак оправдан по делото за корупция
© Getty Images/Guliver

Египетски съд прекрати днес делото срещу сваления от власт египетски президент Хосни Мубарак, обвинен, че е наредил убийствата на протестиращи по време на въстанието срещу него през 2011 г., довело до свалянето му от власт, предаде Ройтерс.

Съдът оправда Мубарак по дело, по което той и бивш петролен министър бяха обвинен в корупция - за вземане на подкупи, свързани с износ на газ за Израел.

Вътрешният министър от времето на Мубарак Хабиб ал Адли и шестима висши служители бяха оправдани по обвиненията, свързани със смъртта на демонстранти през 2011 г, пише БТА.

През май тази година друг съд осъди 86-годишния бивш президент на три години затвор по друго дело за злоупотреби. Двамата му синове получиха по него по четири години лишаване от свобода.

Мубарак е настанен във военна болница в Южно Кайро заради влошеното си здравословно състояние. Днес той бе докаран в съда  с хеликоптер.

По време на 18-дневното въстание срещу Мубарак в началото на 2011 г. бяха убити близо 900 протестиращи, припомня Асошиейтед прес. Процесът, по който днес бяха оттеглени обвиненията срещу Мубарак и който днес бе прекратен, беше образуван само във  връзка със смъртта на 239 души, чиито имена бяха посочени в обвинителния акт.

Делото бе прекратено, но днес съдията Махмуд ар Рашиди ясно даде да се разбере, че оттеглянето на обвиненията не снема от  Мубарак отговорността за "корупцията" и "слабостите" в последните години на управлението му. Съдията изтъкна значението на януарското въстание от 2011 г., като каза, че целите му - свобода хляб и социална справедливост - са били правилни.

Снемайки обвиненията срещу Мубара за потушаването на въстанието и отказвайки да произнесе присъда срещу бившия президент, съдът на практика го оправда, отбелязва ТАСС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1806 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.12.11 | 11:37

2
Да се приготвят киевските фашаги.

2014.11.29 | 16:59

1
Мда, Египет им го вкара рязания с отскок на соросоидите.

Добави коментар

Водещи новини