Златното руно е съществувало, обявиха учени

  • 28 ноември 2014 11:36

  • 14010
  • 4
Златното руно е съществувало, обявиха учени
© Getty Images/Guliver

Жителите на Колхидското царство - страна, съществувала на територията на днешна Западна Грузия, наистина са притежавали златно руно, откриха учените. Нещо повече - то  не е било едно.

Грузински учени от Тбилиския държавен университет твърдят, че то не е било дар от боговете, а е имало изкуствен произход, съобщи в. "Дейли мейл", цитирано от БТА.

Според древногръцката митология руното е златната кожа на овена, върху чийто гръб Фрикс и Хела, децата на деца на беотийския цар Атамант и неговата съпруга, богинята на облаците Нефела, избягали през морето от мащехата си Ино. В Колхида Фрикс го принесъл в благодарствена жертва на Зевс. Задачата, с която тръгват Аргонавтите на път, била да намерят руното и да го донесат в Йолк. Пелий, чичото на Язон, поставил това като условие, за да върне властта на Язон над града.

Такава ставала всяка овча кожа, с помощта на която жителите на Колхида добивали от реките скъпоценния метал. В Сванети, планинска област в Северозападна Грузия, реките са носили златен прах от Кавказ. За добива му местните жители са използвали овчи кожи. Частичките от злато са се утаявали по тях и след това са били събирани на ръка. Така е възникнал митът за златното руно, смятат грузинските експерти.

Легендата за плаването на гърците до Колхида за златното руно може да се основава на реални събития. Целта на пътуването обаче е била да се открие тайната на добива на златото с овчи кожи.

Гърците научават за Колхида през VI в. пр. Хр., когато тук са основани гръцки колонии. През 1984 година научно е доказано, че е възможно да съществува връзка между Древна Гърция и Кавказ. Британският пътешественик Тим Северин на конструирана по древногръцки образец лодка извършва двумесечен преход от Гърция през Егейско и Черно мое и достига бреговете на Грузия. Учени от Тбилиския държавен университет твърдят, че в Сванети и сега има злато. Последните им находки го доказват.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
14010 4

Коментари 4

Добави коментар
Ани Анастасова

2014.12.01 | 23:17

4
Гьрция или Римска империя, може би става дума за провинция и римски колонии. Р. империя е заемала територия на над 50 днешни дьржави....
xxxx

2014.12.01 | 21:31

3
gruzinski prostotii,kat maketata sa6ite izmekyari
волнодумец

2014.12.01 | 11:35

2
А жените, които са газели в реките на Сванети дали не са използвани по същата технология?
Ами

2014.11.30 | 18:54

1
и сега натам вървят нещата

Добави коментар

Водещи новини