МФ предвижда растеж от 0,8% през следващата година

  • 27 ноември 2014 16:56

  • 1024
  • 1
МФ предвижда растеж от 0,8% през следващата година
©

Министерството на финансите актуализира есенната макроикономическа прогноза, съобщава пресцентърът на Министерството на финансите.

Според актуализираната прогноза икономическият растеж през 2015 г. ще е 0,8 процента, през 2016 - 1,5 процента, през 2017 г. - 2,3 процента. Потреблението ще нараства едва с 0,5 процента от БВП през следващата година, износът на стоки и услуги - с 2,9 процента, а вносът - с 2,3 на сто, предвижда прогнозата на МФ. Заложени са коефициент на безработица през 2015 г. от 11,7 процента и средногодишна инфлация от 0,1 на сто. Текущата сметка ще бъде 1, 8 процента от БВП, а търговският баланс ще е отрицателен в размер на 7,3 на сто. Ревизията се обуславя от няколко вътрешни и външни за страната промени в икономическата среда, посочват от  министерството. Оценката за развитието на икономиката на ЕС в есенната прогноза на Европейската комисия от ноември е по-песимистична спрямо пролетната прогноза на ЕК. Според очакванията на експертите от ЕК темповете на икономически растеж в еврозоната ще се забавят до края на 2014 г. и в началото на 2015 г., след което ще се наблюдава постепенно подобрение в  икономическата активност.

Същественият спад в международните цени на суровия петрол през последните месеци доведе до промяна в допусканията за цената на суровината, което промени и прогнозата за потребителските цени на горивата и за развитието на инфлационните процеси в страната, отчитат от финансовото министерство. Негативната промяна в очакванията за динамиката на световната и европейската икономики, наред с продължаващия спад в международните цени, са се отразили и на прогнозата за външната търговия на България. Реалният растеж на износа на стоки и услуги е понижен, което води до по-нисък принос на износа в ръста на БВП през 2015 година.

Влошените очаквания на предприемачите за инвестиционната активност в промишлеността и на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната допринасят за коригирането на прогнозата към по-слабо нарастване на вътрешното търсене. Очакванията за забавяне на инвестиционната активност и потреблението в страната, наред с по-слабото търсене на ресурси от експортно-ориентираните отрасли се отразява в намаляване растежа на вноса през следващата година.

В актуализацията на макроикономическата прогноза на МФ е заложена и оценка на ефекта от невъзстановяване на част от негарантираните депозити в КТБ върху икономическия растеж. Документът е използван при изготвянето на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2015-2017 година.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1024 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.27 | 18:29

1
От къде ще дойде този разтеж?От това,че ще емигрират още 1 000 000 българи и ще се дели на по-малко БВП ли?!

Добави коментар

Водещи новини