Задържаните полицаи при Палките 2 остават на свобода

  • 06 октомври 2011 15:30

  • 1841
  • 0
Задържаните полицаи при Палките 2 остават на свобода
© Булфото

17-те полицаи, задържани при акция „Палките 2”, остават окончателно на свобода. Това реши Софийски апелативен съд. Акцията, която се проведе на 27 септември, бе насочена за противодействие на корупцията в МВР.

Реализирана бе от служители на Дирекция „Вътрешна сигурност” и СДВР, под ръководството на Софийска градска прокуратура. Досъдебното производство е свързано с корупционни прояви на служители в МВР. На 30 септември Софийски градски съд пусна всички задържани. От тях съдът пусна двама без никаква мярка за неотклонение. Петима са с „подписка” и десет са с „парична гаранция”.

Съдът остави без мярка Николай Георгиев, тъй като срещу него няма никакво уличаващо обстоятелство. По отношение на задържания Велин Велинов, който е кандидат за кмет на село Нови хан, магистратите посочиха, че той без правно основание е привлечен като обвиняем, тъй като кандидатите в местни избори не могат да бъдат арестувани. Съдът пусна с най-леката мярка „подписка” – Веселин Стоилов, Петър Свиларски, Георги Гушанов, Тодор Райков, Костадин Петров.

Мярка „парична гаранция” бе определена за Йордан Иванов – 3000 лева, за Арсо Демирев – 4000 лева, за Светослав Димитров – 1000 лева, за Борислав Гълъбов – 2000 лева, за Стефан Ковачев – 3000 лева, за Красимир Маринов – 3000 лева, за Гриша Спасов – 3000 лева, за Павел Петков, Петър Златанов, Константин Петков – по 1000 лева.

Днес апелативните съдии потвърдиха почти напълно определението на първоинстанционния съд, като намалиха размера на паричните гаранции на двама от обвиняемите, а на друг наложиха най-леката мярка „подписка”, вместо „парична гаранция”.

Магистратите от Софийски апелативен съд коментираха поведението на прокурор Калоян Ангелов от Софийската градска прокуратура, който пледира пред първата инстанция, като посочиха, че вместо да се концентрира върху доказателствата, обвинителят е употребил излишни емоции, защитавайки тезата си. Миналата седмица Ангелов заяви пред СГС, че „тази държава е пропищяла от такива контрольори”, имайки предвид обвиняемите. Тогава той заяви, че те са извършвали престъпленията си с „наглост, упоритост и безочие”. Заседанието за разглеждане на мерките в Апелативния съд се проведе при закрити врата. Решението на САС е окончателно.

Последвайте канала на

1841 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини