ПФ: Последиците от Ньойския договор се чувстват и днес

  • 27 ноември 2014 14:04

  • 1711
  • 2
ПФ: Последиците от Ньойския договор се чувстват и днес
©

Последиците от Ньойския договор се чувстват и днес, все още много българи живеят в пределите на съседни нам или по-далечни държави, в някои от които техните права продължават да бъдат ограничавани и накърнявани. Това каза Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността в  декларация от името на ПГ на Патриотичния фронт.

"Днес, на 27 ноември, се навършват 95 години от подписването на Ньойския диктат - един договор, който беше наложен не само на  България, но и на другите победени страни в Първата световна война като Германия, Турция, Унгария, Австрия", каза Каракачанов и добави, че това е система от договори, която е била крайно несправедлива и в България "неслучайно целият народ нарече договора диктат".

С този договор огромни територии бяха отнети от страната и в тях останаха да живеят над 2 млн. българи, чиито права бяха накърнявани и бяха правени опити за тяхната асимилация, дори физическо им изтребление и унищожение, посочи Каракачанов. В  съседна Македония е отречено правото да се наричаш българин, правото да говориш на книжовния български език, правото да се обучаваш, в Западните покрайнини се налага политика на асимилация на българското население, каза той.

Според него българските правителства след 10 ноември 1989 г. са подходили плахо към този значим национален въпрос, засягащ над  3 - 4 млн. граждани на България, чиито роднини живеят извън пределите на страната ни.

Ние от ПФ настояваме сегашното българско правителство да подходи много по-смело, ясно и категорично, използвайки инструментите на междудържавните отношения, на европейската дипломация и на преговорния процес, за да бъдат защитени правата на нашите сънародници, посочи Каракачанов. Той призова мнозинството в парламента и правителството да не се притесняват, че някой ще ги обвини в антиевропейски практики. Това е практиката на страни като Германия, Унгария, Румъния, посочи той.

От ПФ поставиха на вниманието на правителството проблема със Закона за българското гражданство и изискването за предоставяне  на доказателства за национален произход. Каракачанов посочи, че са правили многократни опити да обяснят на тогавашния министър председател Пламен Орешарски и на тогавашния министър на правосъдието, че в рамките на държава като Македония, официално е отречено съществуването на българско население, няма държавна институция, която да издаде подобен документ за  български произход.

Съпредседателят на Патриотичния фронт призова настоящето правителство за промяна на отношението към нашите сънародници.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1711 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Зита

2014.11.28 | 15:27

2
Значи трябва безотказно да приемаме всякаква паплач чужденци, да им даваме статут на български граждани, да сме длъжни да ги интегрираме, а за собствения си народ да търсим доказателства, че са българи!!! Е няма такава самоунищожаваща се държава в целия свят! Е как няма да мислим, че има план за унищожението на българите като нация!

2014.11.28 | 15:26

1
Dobro izkazvane,bravo!

Добави коментар

Водещи новини