ГИТ информира за тежки трудови злополуки с цел превенция

  • 27 ноември 2014 13:31

  • 746
  • 0
ГИТ информира за тежки трудови злополуки с цел превенция
©

Главната инспекция по труда откри на сайта си нова рубрика "Тежки трудови злополуки с фатален край " с цел превенция срещу подобни инциденти, информира БНР.

Практиката на трудовите инспектори показва, че превенцията е най-сигурният начин да се избегне смърт на работното място, или тежък травматизъм. Затова се разчита, че като се огласяват вече разследвани злополуки, ще се заостри вниманието на работниците и работодателите към често допускани пропуски от тях.


В един от описаните трагични случаи е установено, че при разтоварване на люцерна от ремарке, работниците не са съобразили посоката на наклона на терена. В следствие на това машината се задвижила и прамазала един от тях. В друг случай, при монтиране на интернет-кабели и качване на електрически стълб, работникът не е бил обезопасен с лични предпазни средства и не е имал нужната квалификация. Той е поразен от електричеството, пада, удря си главата и загива. Трудовите инспектори напомнят, че дори работникът да не ползва лични предпазни средства, цялата отговорност за това се носи от работодателя, който трябва да не допуска това да се случва.

Последвайте канала на

Десислава Станева
746 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини