Започват проверки на зимните курорти

  • 27 ноември 2014 12:50

  • 914
  • 0
Започват проверки на зимните курорти
©

От следващата седмица започваме проверки на зимните курорти преди началото на новия ски сезон. Това съобщи в Пловдив министърът на туризма Николина Ангелкова, която заедно с кмета Иван Тотев откри Петата международна среща на туроператорите.

Проверките ще обхванат курортите Боровец, Банско и Пампорово, уточни министър Ангелкова. Тази зима страната ни ще посрещне с 10 процента повече туристи от Турция, с по 5 процента повече от Великобритания и Гърция, с 1-2 на сто повече от Румъния, повече гости се чакат и от Германия, посочи министърът. Прогнозата е на база предварителните заявки, а очакваният ръст е на база миналия зимен сезон.

Спад има в броя на записалите се туристи от Русия, като той е в рамките на 2-4 на сто. Интерес да почиват у нас проявяват желаещи от Индия, Китай и Япония, допълни министър Ангелкова.

Според нея, България може да бъде конкурентноспособна и да разработи съвместни маршрути със съседните държави на Балканите. Друга възможност е да използваме потенциала на река Дунав и Дунавския регион, посочи министър Ангелкова. По думите й, предстои изготвянето на единен регистър на туристическите обекти и атракции у нас. Той ще обхване всички курорти, спа центрове, ресторанти, ще дава информация за настаняване, маршрути и разстояния. Регистърът ще бъде публикуван на интернет страницата на Министерството на туризма.

Над 90 туристически фирми от 16 държави участват в Петата международна среща на туроператорите в Пловдив. Този форум има огромна роля за популяризирането на Пловдив като туристическа дестинация, каза при откриването кметът на града Иван Тотев. В програмата са предвидени работни срещи, които предоставят възможност за директен контакт с потенциални партньори.

На срещата ще бъдат представени новите туристически обекти и атракции в Пловдив. По данни на местната община, през първите 9 месеца на година, в сравнение със същия период през 2013 г., с 14 процента се е увеличил броят на нощувките в Пловдив. Приходите от тях са нараснали с 34 на сто.

Последвайте канала на

Нора Виткова
914 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини