Доходността на влоговете в банките паднала до 1% през ноември

  • 27 ноември 2014 10:05

  • 796
  • 0
Доходността на влоговете в банките паднала до 1% през ноември
©

До един процент годишна лихва по депозитите в лева или евро през ноември е паднала доходността на влоговете в банките. Ситуацията е прецедент за годините от началото на века, коментират анализатори.

Лихвите се сриват навсякъде заради заливането на банките с финансов ресурс, който се замразява, без да е възможно да се използва за кредитиране, коментира Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

"Именно този ръст в спестяванията и замръзналото кредитиране, се отразяват като много голямо бреме за самите институции. На практика увеличаването на привлечените средства означава увеличаване на лихвите и на лихвения разход за тях, и за да понижат този лихвен разход, те предприемат мерки към понижаване на лихви по депозити. За да генерира доход от тези спестявания, тя трябва да ги предостави под формата на кредити и вече самият лихвен марж, който се реализира между лихвата по кредити по депозит, представлява печалба за банката", заяви Николова пред БНР.

Банките не очакват развитие на кредитния пазар през близките месеци в средносрочен и краткосрочен план.

Единици са банките, които предлагат промоционални лихвени проценти по годишните депозити до четири на сто. Това обаче не означава, че те са рискови за пазара, категорични са анализаторите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
796 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини