40% от играчките с опасни химикали

  • 27 ноември 2014 07:09

  • 811
  • 0
40% от играчките с опасни химикали
©

40% от играчките, които се предлагат в магазините, съдържат потенциално опасни химикали, включително олово, кадмий и арсен, а различни изследвания установили наличие на вредни химикали в пъти над нормата, алармираха потребителски организации. Производителите използват олово най-често в боите за картини или за омекотяване на пластмасата.

Предметите, които се допират до кожата - бижута, играчки за баня и имитации на мобилни телефони пък са най-опасни за малчуганите. Вредни са и предметите, които по-малките деца слагат в устата си. За да бъдат по-евтини играчките, оловото се заменя с кадмий, който е със значително по-ниска стойност.

Европейска директива забранява канцерогенни, мутагенни и увреждащи плодовитостта вещества, както и на 55 алергена. Правилата предвиждат още наличието на тежки метали като олово и барий и алергенни вещества в детските играчки да бъде написано на етикетите им. Над 20 сигнала за опасни играчки има подадени от началото на месеца в европейската система RASEF, става ясно от сайта на Комисията за защита на потребителите.

Кадмият е токсичен химичен елемент, който прониква в дихателните пътища, кожата и лигавицата. При хроничната интоксикация се натрупва в организма и води до чернодробна или бъбречна недостатъчност. Има научни съобщения за тежки поражения върху костите и интелектуалното развитие на детето.

Натравянето с олово пък може да предизвика анемия, проблеми със сърцето и бъбреците, дори може да се стигне до кома, обясняват лекари, цитирани от vsekiden.com.

Последвайте канала на

Нора Виткова
811 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини