Британски артист ще прекара 28 дни, живеейки нечий друг живот

  • 26 ноември 2014 20:09

  • 1503
  • 0
Британски артист ще прекара 28 дни, живеейки нечий друг живот
©

Британският артист Марк Фарид ще прекара 28 дни, живеейки нечий друг живот, в опит да покаже как технологията може да промени човешката същност. В този период от време той ще носи шлем за виртуална реалност, на който ще се излъчват кадри от чуждо ежедневие.

Социалният експеримент е наречен "Seeing I" и цели да отговори на много важния въпрос, който Фарид задава: "Ако осъзнаваме света чрез възприемането на светлина и звук, чрез взаимодействие, чрез технология и чрез концепцията ни за знание, до каква степен това възприятие е наистина наше собствено?"

По време на експеримента актьорът ще се затвори в малка стая, в която ще има само легло, тоалетна и душ, а публиката ще може да вижда всичко. По 24 часа на ден в продължение на 28 последователни дни Фарид ще носи шлема, който ще излъчва живота на избран доброволец, наречен Друг (Other). Другият ще трябва да записва всекидневието си с очила, оборудвани с камери, микрофони, компютър, памет и батерии, които издържат 24 часа с едно зареждане.

Записът ще започне шест дни преди началото на експеримента, за да може екипът на Фарид да подготвя храната, която Другия е консумирал. Идеята е Фарид да вижда, помирисва и яде всичко, което другият човек е видял, помирисал и ял. Артистът дори ще използва тоалетната и душа по същото време.

Когато Другия заспива, за час състоянието на Марк ще бъде проверявано от психолог. За 28-те дни Фарид няма да има истински контакт с човек, а разговорите с психолога ще стават чрез слушалки, докато той носи шлема.

Основният въпрос е дали през този почти месец Марк ще загуби чувството си за реалност. Тъй като няма с кого да говори, единственото реално за него ще бъдат собствените му мисли и животът на Другия.

Всичко това ще стане възможно, ако проектът събере необходимата сума от почти 150 хиляди британски лири в онлайн платформата Kickstarter. Екипът на експеримента обяснява високата цена с това, че финансиране е необходимо не само за самия експеримент, а за риалити (672-та часа от живота на Фарид ще бъдат записвани и излъчвани) и за технологичен продукт, който още не е изобретен – очилата на Другия, пише dnevnik.bg.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1503 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини