Ню Йорк ще има плаващ парк на река Хъдсън

  • 26 ноември 2014 19:48

  • 1776
  • 0
Ню Йорк ще има плаващ парк на река Хъдсън
©

Това ще бъде едно смело решение за крайбрежието на Манхатън - така "Ню Йорк Таймс" определи проекта на британския дизайнер Томас Хедъруик за изграждането на плаващ остров-градина на река Хъдсън край престижния нюйоркски район.

Проектът се оценява на 170 млн. долара, а основен негов донор е главният изпълнителен директор на компанията Ай Ей Си (IAC) Бари Дилър и неговата съпруга и моден дизайнер Диане фон Фурстенберг. Те ще осигурят 130 млн. долара от нужните пари, а останалите ще бъдат дадени от държавата.

Хедъруик планира да изгради плаващия парк на мястото на унищожения Pier 54 (кей, на който са пристигнали оцелелите от "Титаник" пасажери) и затова е дал на проекта си името Pier 55. Идеята му е там всеки жител на града да може да се разходи, да се отпусне или да похапне. Бъдещият остров ще е с обща площ 10 000 кв.м и капацитет за 4 хиляди души, пише dnevnik.bg.

Плаващият парк ще е разположен на колони, наподобяващи гъби, издигнати на различна височина, което ще осигурява различни нива на повърхността на острова. На него ще има и амфитеатрална сцена с места за 700 зрители, на която ще се изнасят публични представления.

Строителството трябва да започне през 2016 г. и да приключи до 2019 г.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1776 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини