Седмина с лидер Ахмед Муса с обвинения за джихадистка пропаганда (видео+обновена)

  • 26 ноември 2014 16:47

  • 4766
  • 12
Седмина с лидер Ахмед Муса с обвинения за джихадистка пропаганда (видео+обновена)
© Булфото

Седем души са обвинени за проповядване на антидемократична идеология на "Ислямска държава", съобщи на пресконференция  заместник-главния прокурор Борислав Сарафов. Според прокуратурата те са представлявали организирана престъпна група с лидер Ахмед Муса. Седмината са обвинени също, че са извършвали пропаганда за война.

Председателят на ДАНС Владимир ПисанчевВладимир Писанчев Владимир Писанчев е роден през 1963 г. в град София. Магистър е от СУ „Св. Климент коментира, че това не е клетка на "Ислямска държава", но е можело да бъде. От агенцията са следили задържаните повече от година и половина и са решили да действат в момента, в който са забелязали началото на опити за набиране на бойци за "Ислямска държава" и призиви за джихад.

Установили са, че при тези хора се отбиват транзитно пътуващи джихадисти за Сирия и от Сирия към Западна Европа. По думите на Писанчев подобни операции са практика в Европа и се провеждат в Австрия, Франция, Германия и Великобритания.

Главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в заяви, че акцията е била планирана за декември, но се е наложило да се действа незабавно заради изтичане на информация, която е била публично оповестена, предаде БТА. По думите му е бил публикуван съдебен акт, с който се разрешава претърсване на адрес в Пазарджик.

Групата е действала от юни до ноември 2014 г. в Пазарждик, а нейни членове са били Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерждан Исмаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова.

Всичките са българи от ромски произход, каза Борислав Сарафов. Целта им според разследващите е била да проповядват антидемократична идеология, изразяваща се в разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава".

Второто обвинение е, че от юли до ноември 2014 г. в Пазарджик, Пловдив и Асеновград са вършили пропаганда за война словесно и чрез публикуване на фотографии, видеоматериали и колажи в интернет с логото на "Ислямска държава". На тях се забелязва и световна карта с логото на "Ислямска държава" и надпис "България ще бъде първата страна на Балканите, в която ще се развее великото черно знаме", посочи Сарафов.

Ахмед Муса е извършвал и проповеди в интернет на фона на знамето на "Ислямска държава". Разследващите са разпитали около 30 свидетели, а първоначално са били задържани общо 26 човека, добави Сарафов.

Председателят на ДАНС заяви, че в тези държави е прието специално законодателство, което инкриминира публичното участие в бойни действия на страната на терористични групировки и набирането на доброволци. Според него ние също се нуждаем да преосмислим нашето законодателство в тази връзка. Владимир ПисанчевВладимир Писанчев Владимир Писанчев е роден през 1963 г. в град София. Магистър е от СУ „Св. Климент отрече днес информациите за българи, които се сражават за "Ислямска държава".

Той добави, че не е засечено и финансиране от страна на "Ислямска държава" към задържаните хора. Разследващите обаче са установили, че чрез дейността си групата е събирала пари, които са били давани на Ахмед Муса. Тепърва ще установяват за какво ги е ползвал той.

Главният прокурор заяви, че това не е разследване, насочено срещу етническа група, определена религия или има за цел накърняване на религиозните чувства на наши съграждани. Той добави, че в акцията са участвали над 40 прокурори и следователи от Пловдив и Пазарджик, над 70 агенти на ДАНС и над 300 служители на МВР.

Полицаите са имали задачите да осигурят пълната безопасност на разследващите екипи и да бъдат предотвратени евентуални опити за провокиране на безредици.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4766 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2014.11.28 | 00:21

5
До колкото си спомням за обвинение в джихадизам българският съд дава оправдателни решения, а дпс раздава депутатски карти. Там Хавъзов и Башев са по тая линия, скоро да чакаме и Муса да стане депутат. Той може да се запише при партията на Корман и да го направят военен министър като Орханчо.

2014.11.30 | 14:00

12
Браво на теб как ги разбираш тези работи на не само ти разбра ги цял народ за съжаление , а това са потенциални убиици, подръжници на ИД те убиват всеки които им се противопоставя трябва да се кланяш на аллаха по 12 път на ден евентуално да останеш жив!ѝ тези нашти нека ги оправдават,но то всичко се връща трикратно!
Милен

2014.11.28 | 00:21

3
ВЕЛИК СИ !

2014.11.28 | 00:22

11
От 40 задържани останаха седмина Давайте им по една пробация и ги пускайте ! Шубето е голям страх !

2014.11.28 | 00:22

9
Никакви пробации - директно в Белене!
Вуте

2014.11.27 | 09:07

1
Цацаров,защо не арестувате и имамът на "Атакалъ"-Волният Сидераст!Това е най-големият джихадист в България!
Куроcана Кинкйо

2014.11.28 | 00:22

10
Трай да ти не запаля иcлямcката брада бе джихагербериcт.

2014.11.28 | 00:22

8
Ще арестуваме и теб да правиш компанията на тези с брадите,но се опасяваме,че прашките ти ще изпращат много бързо от зор.

2014.11.28 | 00:21

7
А Волен? Волен обвинен ли е за държавна измяна?

2014.11.28 | 00:21

6
Националната проститутка, да не е пак в Куба?!
реалист

2014.11.28 | 00:21

4
От толкова толерантност на запад си отглеждат терористи.
българин

2014.11.27 | 09:07

2
само 7? криза има и там....няма кадри! я им треснете 1 ракетка на оная барака-джамийката им и ...спокойствие! никакъв затвор,няма да ги храним и тях....мор до откат!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини