Христо Иванов: Нов Наказателен кодекс не седи на дневен ред

  • 26 ноември 2014 14:45

  • 1264
  • 2
Христо Иванов: Нов Наказателен кодекс не седи на дневен ред
©

Министърът на правосъдието Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския каза пред журналисти в Министерски съвет, че е по-добре да се направи ревизия на отделни текстове от Наказателния кодекс, отколкото да се изготви проект на изцяло нов кодекс. По думите му правосъдното ведомство няма да бърза да говори за нов НК.

"Трябва доста сериозно да се постегнат съставите, свързани с корупционни престъпления, с ефективното преследване на престъпления, свързани с обществените поръчки", обясни той необходимостта от промени след заседанието на кабинета. Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския каза още, че плащаме изключително висока цена за вкарването на хора в затвора за дребни неща. Буквално, това е много скъпо на обществото, допълни той и обясни, че работата по тези ревизии в НК трябва да върви в система с приемането на Кодекса за административни нарушения и наказания, който да уреди дългоочакваната декриминализация на голяма част от наказваните сега действия.

Министърът допълни, че битовата престъпност е също комплексен въпрос. "Не е въпросът просто да завишаваме санкциите, при положение че няма кой да ги хваща нарушителите и ефективно да ги преследва", коментира той. Все пак Иванов посочи, че където има нужда от промени в текстовете на НК, в диалог с прокуратурата и МВР такива ще бъдат предложени. Министърът призова за честен избор на главен съдебен инспектор и председател на ВКС, и да не се допуска впечатление, че един или друг кандидат получава предимство в процедурата, защото ЕК ще следи този избор.

По отношение на съдебната реформа той съобщи, че следващата стъпка след завършването на работата по стратегията ще бъде съставянето на работна група за изработване на конкретен пакет от промени на Закона за съдебната власт. Очаква се той да бъде внесен в пролетната сесия на парламента. Според него самата прокуратура е свалила дългогодишното политическо табу, което съществуваше върху самото словосъчетание "реформа на прокуратурата", като е започнала нормален демократичен дебат за това какво да бъде вътрешното й устройство.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1264 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.11.27 | 22:49

1
А у у у у ! Страшен, като джихадист ! Абе пич, като си министър - приведи се поне малко във вид, за да не плашиш хората!

2014.11.27 | 22:51

2
На него всичко му отива. Даже да е слабоумен.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини