Жан-Клод Юнкер оповести план за инвестиции от 315 млрд. евро

  • 26 ноември 2014 11:21

  • 1111
  • 2
Жан-Клод Юнкер оповести план за инвестиции от 315 млрд. евро
©

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето представи днес пред Европейския парламент в Страсбург плановете си за осигуряването на над 300 милиарда евро инвестиции, насочени към създаването на работни места, растеж и инвестиции в ЕС, информира БТА.

Средствата няма да паднат от небето, няма да печатаме пари, а ще привлечем капитал, поясни той. Юнкер уточни, че намерението е инвестициите, свързани с този план, да не бъдат отчитани при изчисляването на държавния дълг.

„Създаваме нова архитектура за осъществяването на нашата идея - капацитет за нови инвестиции. Създаваме нов европейски фонд за стратегически инвестиции със средства от бюджета на ЕС, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и държавните бюджети. Не преместваме пари, искаме да оптимизираме въздействието от използването на средствата. Създаваме програма за техническа помощ и инвестиции в проекти, свързани с растежа”, посочи председателят на ЕК.

Той добави, че политиците няма да избират проектите, защото това е работа на специалистите. Необходима е комисия за инвестициите, която да оценява ползите от съответните проекти.

„Ще създадем пътна карта за привличането на инвеститори. Трябват реформи, необходимо е преструктуриране на социалния пазар и да се възстанови доверието в обществените финанси”, добави Юнкер. Той отбеляза, че нивата на инвестициите в ЕС са под 70 милиарда евро и определи това като „дъното от началото досега”.

„Обществените средства не достигат, задлъжняването е 60-90% от БВП, обществените разходи са близо 50% от БВП на ЕС. Необходимо е обществените средства да бъдат използвани интелигентно, за да бъдат в услуга на хората, а не на дълга”, посочи Юнкер.

„Имаме нужда от свежи пари, но и от ново начало и инвестиции, от нещо повече от дългове. ЕС трябва да привлече частния капитал, без да се трупат повече дългове, защото нашите деца и внуци ще трябва да ги плащат. Ако държавите от ЕС прехвърлят средства от фондовете, няма да го вземаме предвид при изчисляването на дълговете. Новите инвестиции не трябва да бъдат свързани с допълнителна бюрокрация и политически интереси. Общо 630 милиарда евро ще бъдат освободени от структурните и инвенстиционните фондове. Средствата, които представяме днес, надграждат средствата, предоставяни от Европейската централна банка (ЕЦБ), която е прехвърлила 180 млрд. евро към реалната икономика”, обясни още Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето.

Председателят на Европейската комисия призова държавите от ЕС да подкрепят инвестициите в околната среда. По неговите думи средствата трябва да бъдат от полза за децата - за нови класни стаи; в болниците да се ползва ново оборудване; хибридните автомобили да могат да бъдат зареждани на пътя; да бъдат насърчени предприятия от технологичния процес; за енергийноефективни иновации; за увеличаване на дела на възобновяемата енергия; за модернизиране на инфраструктурата; за подобряване преработката на отпадъците; за повече широколентови връзки към интернет; за обществените услуги.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1111 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.11.27 | 12:24

2
ЕС ОФИЦИАЛНО СЕ ОТКАЗВА ОТ СУВЕРЕНИТЕТ.

2014.11.27 | 12:24

1
Отдавна не се бях смял така. Откъде ще го привлечете тоя капитал? От САЩ ли? Значи ЕС става колония, от Китай ли? Същото. От Русия ли? Значи пак същото.

Добави коментар

Водещи новини