Здравни инспектори и шефка на нож, замерят се с жалби

  • 25 ноември 2014 21:25

  • 1833
  • 2
Здравни инспектори и шефка на нож, замерят се с жалби
©

Служители на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново настръхнаха срещу директорката на ведомството д-р Албена Ламбева, пише "24 часа".

Напрежението назрява от юни 2013 г. От тогава негодуващите заливат институциите и политическите централи със сигнали за нарушения. Шефката им не им остава длъжна и също депозира сигнали за техни нарушения и има две прокурорски проверки срещу нейни подчинени.

"Писахме и до главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в. Институциите жонглират с казуса и си прехвърлят отговорността. По два сигнала до Комисията за защита от дискриминация бяха образувани дела, а от Инспектората на здравното министерство направиха проверка. Ревизия бе извършена и от АДФИ, която приключи с акт за начет за 1700 лв.за д-р Ламбева за нарушение с работно облекло", съобщиха здравни инспектори.

Те цитират извадки от доклада като сред констатациите са, че 18 710 лв., реализирани като икономии от ФРЗ са разпределени между служителите без ясни критерии.

"С писмо до Министерството на здравеопазването директорката поискала за себе си допълнително възнаграждение от 1000 лв. за постигнати добри резултати. Въпреки че липсва разрешение за това от здравното ведомство, тя е взела 702 лв. Проверяващите са засекли, че д-р Ламбева е съставяла граждански договори на определени служители, на които е плащано допълнително за дейности, за които реално получават заплати. Въпреки фрапантните нарушения, не й е потърсена наказателна отговорност", категорични са подчинените й.

Протестиращите подозират, че над началничката им е разпънат политически чадър. Гневните служители се оплакват от системен психически тормоз и алармират за административни и финансови нарушения.

"Д-р Ламбева управлява инспекцията като частна фирма. Позволява си да влиза в канцелариите през почивните дни и дори нощем", твърдят д-р Марияна Баръмова и инж. Цветанка Цветкова.

Двете служителки твърдят, че атмосферата в службата се нажежила още повече през юни миналата година, когато били набедени в злоупотреба със служебни печати и били разследвани от Окръжната прокуратура.
"Изчезнаха служебни печати, които намерихме при една от служителките. Уведомих прокуратурата, защото се разбра, че се върти частна дейност в държавна институция", контрира д-р Ламбева.

Сред недоволстващите е и главният счетоводител на РЗИ Цветомир Маринов. "След ревизията д-р Ламбева ми нареди: "Или ще ми оправиш акта за начет, или ще отидеш на конкурс. Позволява си да ме обижда. Нарича ме "долен, мръсен, мошеник, предател". Не съм завел дело за клевета, защото служителите в инспекцията треперят за работата си и никой няма да дръзне да свидетелства срещу шефката", разказа Цветомир Маринов.

Той довери, че шофьори на служебните коли са спипани в кражба на гориво. За това свидетелствал запис от бензиностанция, където се зареждат возилата. На кадрите ясно се виждало как единият от шофьорите пристига с личната си кола, а след него се движи служебен автомобил, управляван от негов колега. Започва зареждане на резервоара на частното возило и след това маркучът на колонката се прехвърля директно на слежубната кола , а сумата е за сметка на РЗИ. "Уведомих за това д-р Ламбева, но мерки така и не бяха предприети", доверява Маринов.

Д-р Ламбева пък казва, че записът е правен с мобилен телефон и тя не е лицето, което трябва да прави разследване. "Маринов като има такива улики, защо не е уведомил полицията?", пита д-р Ламбева.

Протестиращите здравни инспектори са се добрали до фактури от 18 и 19 септември тази година за ремонт на апаратура. В документите има неточности. По единия от тях на софийска фирма е платена сумата 5382 лв. като е посочено, че ремонтът е продължил от 9 до 12,30 часа, а на следващ ред пише, че е положен труд от 35 часа. За подобен ремонт на следващия ден пък са броени още 3674 лв.
"Д-р Ламбева си позволява самоволно да прави промени на щата и така наказва непокорни служители и държи в страх целия колектив", категорична е д-р Марияна Баръмова.

Тя и колегите и изпращат поредни жалби до всички висшестоящи институции, включително и до премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и медиите. Те настояват за щателна ревизия на цялостната дейност в РЗИ.

Последвайте канала на

1833 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
fsa

2014.11.26 | 10:59

2
Нека да ми кажат колко от тия здравни инспектори имат някакво здравно образование? В моя град няма такива! Хората който ме проверяват са: бивша начална учителка, 2ма без образование и икономист по професия! И как бивша учителка ще ми говори за здравни норми и с какво трябва аз да се съобразявам и какви препарати да използвам ? Тя до 30тата си годишнина не е правила посявка на петри тръгнала проби да взима и ги развява из кабинета като на 2 пъти взетата проба се опира в стената преди да се сложи в плика ... както казва Любо Пенев ЗА КВО ГОВОРИМ БЕ ХОРА?

2014.11.26 | 04:50

1
Нека бате Бойко да отсъди.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини