Прокуратурата предлага ВСС да се раздели на две

  • 25 ноември 2014 20:45

  • 1506
  • 1
Прокуратурата предлага ВСС да се раздели на две
©

Висшият съдебен съвет да се раздели на две колегии - на съдиите и на прокурорите.

Това е залегнало в предложеното от прокуратурата становище за Стратегията за съдебна реформа, публикувано днес на сайта на държавното обвинение. Предложенията на прокуратурата са представени на вниманието на ресорния вицепремиер Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 на среща между нея и главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в. "Въпросите на кариерното развитие, както и тези на дисциплинарната отговорност, следва да се обсъждат и да се решават отделно за съдии и отделно за прокурори и следователи в съответната колегия", пише в становището на прокурорите. Този въпрос може да се реши само с промени в Закона за съдебната власт, казват те. Разделянето на ВСС на отделни колегии води и до необходимост от промени в структурата на инспектората към съдебния съвет, се казва в становището. Инспекторските групи трябва да бъдат формирани по същия модел.

Според предложенията трябва да се създаде дисциплинарен съд, който да решава заведените във ВСС срещу магистрати дисциплинарни дела. Членовете на дисциплинарния съд да не са от ВСС, но да се избират по същия ред от органите на съдебната власт и да са действащи магистрати, предлагат от обвинението. Според становището кадровият орган на Темида трябва да остане постоянно действащ орган. Сред предложенията са и пряк избор за членовете на ВСС от магистратската квота след прозрачна процедура по номинация и обсъждане на качествата на кандидатите. От държавното обвинение предлагат още създаването на отделни етични кодекси, пише Стандарт.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1506 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Любо Ангелов от Бургас член на ПП АТАКА

2014.11.25 | 22:58

1
Салям алейкум братя сидерасти, нима забравихте че ние от АТАКА подкрепихме изборният закон на Мая Манолова, с което помогнахме на Бат Сали да стане депутат?Нима забравихте че АТАКА крепеше кворумът на ДПС и БСП повече от година? Нима забравихте че със мълчанието на АТАКА , АТАКА гласува заедно със ДПС и БСП и избраха Пеевски за шеф на ДАНС? Нима забравихте Комисиите на АТАКА за Авиотряд 28, които не доказаха никакви нарушения?Нима забравихте как Волен Сидеров удари полицай и не последва нищо? Нима забравихте как АТАКА не направи нищо срещу мюфтииството което поиска земи? Нима забравихте че докато БСП и ДПС управляваха със помоща на АТАКА и Волен Сидеров - КТБ ФАЛИРА ?Нима забравихте за Костинброд, който се оказа прах на хората в очите? Нима забравихте че Разговора на Борисов със Танов не излезе това за което комунистите претендираха че е? Помни Сидерасто помни, иначе лошо. Сeга отивай да се кланяш на телевизията на Аллах-АлфаТВ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини