Тодор Живков избрал химна на България в Сливен

  • 25 ноември 2014 15:34

  • 4110
  • 3
Тодор Живков избрал химна на България в Сливен
©

Тодор Живков е избрал химна на България "Мила Родино" в Сливен, след като чул песента на Цветан Радославов в изпълнение на местния хор "Добри Чинтулов".

Този любопитен, неизвестен факт разкри маестро акад. Методий Григоров, дългогодишен диригент на най-стария хор в страната. През 1964г., когато БКП и държавата се готвели за честването на 20-годишнината от 9 септември 1944г., било взето решение да се смени досегашния химн. "В стария химн се говореше за "великото слънце на Ленин и Сталин, което с лъчите си нашия път освети". Сталин беше отречен доста по-рано. Химнът трябваше да се смени и даже бе обявен конкурс с участието на най-видни поети по онова време", разказа маестрото, цитиран от Труд. Но за късмет, на 26 юни 1964 г. бившия Първи гостувал в Сливен. Такива гостувания, както било по онова време, завършвали с големи концерти. Концертът в Сливен бил организиран в зала Зора". Открил го прочутият още тогава сливенски хор "Добри Чинтулов".

"Програмата на хора е включвала "Родино мила, теб привет", която песен е завършвала с "Горда стара планина...", тоест - песента е съдържала цялото стихотворение на Радославов. Тодор Живков като чул изпълнението, наредил хорът да го изчака" - разказва още Методий Григоров. След концерта той накарал хористите отново да изпеят песента. Пред тях казал, че е обявен конкурс за нов химн, но химнът вече бил готов. "И още същата година е взето решението. Заповедта за смяната на химна е от 8 септември. На 9 септември манифестацията в Сливен бе открита с изпълнението на новия химн" - допълни маестрото.

"Сигурно ще се намери някой, който да каже, че това са измишльотини. Но все още има живи свидетели на тези събития - Мария Йорданова, съпругата на Георги Йорданов /бивш зам.-председател на МС и министър на културата по време на социализма - б.р./, Станка Тачева, която сега е секретар на общината в Сливен. Включително и една хористка, която все още пее в "Добри Чинтулов" - заяви известният диригент. Тази история била описана в документална книга на известен в миналото партиен функционер от Сливен.

Сливенският хор "Добри Чинтулов" чества тези дни 120-годишнината от създаването си. Хорът е известен в цяла Европа, където е бил на турнета и фестивали. Диригентът му акад. Методий Григоров /77г./ е един от най-уважаваните диригенти в страната и чужбина. Той пригоди църковните песнопения на съвременен български език. Българската православна църква го удостои със званието "протопсалт" /първи певец на църквата - б.р./.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4110 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
hasan

2014.11.26 | 20:42

3
Heyhey, how many Hayduti and Banditi went on and off through, only God knows for sure. This guy on the picture was both-Haydut and Bandit. I know this, its a fact.
Аз казах.

2014.11.26 | 16:14

2
Да, хубав е химна. Не беше лош обаче и "Шуми марица"
Н Р Б

2014.11.26 | 10:17

1
ТАТО, добре, че не виждаш на какво се е превърнала някогашната райска градина България - за 25 години, бандити измекяри превърнаха тая райска градина в вонящо бунище! Както бяха написали скоро на един некролог " СТОЙ СИ ТАМ, ТУКА ПРОСТОТИЯТА И МИЗЕРИЯТА НЕ СВЪРШВАТ

Добави коментар

Водещи новини