Вид, смятан за изчезнал, се появи отново

  • 25 ноември 2014 12:17

  • 2235
  • 1
Вид, смятан за изчезнал, се появи отново
©

Учените са развълнувани, след като очилато плъховидно кенгуру, за което се опасяваха, че е изчезнал вид, беше открито отново, пише "Дейли мейл".

Двуутробното, за което имаше опасения, че е изчезнало на местно ниво, отново беше забелязано в Западна Австралия, област Кимбърли, като развълнува учени и природозащитници. Използвайки скрити камери, те са заснели животното по време на вечерята му. За последно видът беше виждан през 2004 г.

Очилатото плъховидно кенгуру носи името си заради заради оранжевата козина, която обгражда всяко от очите му. Видът се смята за изключително рядък в област Кимбърли, пише в. "Монитор".

Въпреки че е широко разпространен в други части на Австралия, счита се, че популацията на вида застрашително намалява и е застрашен от изчезване.

"Трябва отблизо да следим заплахите за тези редки и очарователни животни, за да получим повече информация за тях и да им помогнем да оцелеят. Изискванията им за подслон и храна ги правят изключително чувствителни към промените на местообитанията им, така че оценката на броя им е много добър индикатор за състоянието на околната среда като цяло", заяви Алекзандър Уотсън от Световния фонд за Дивата природа-Австралия.

Очилатото плъховидно кенгуру използва големи тревни туфи за подслон от хищници и за предпазване от изключително високите дневни температури. Заплахите за опазването на този вид са неподходящите места за контролирани пожари, утъпкването на туфите от големи животни, пашата и екстремните метеорологични явления като сушата.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2235 1

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.26 | 13:08

1
Браво, дай боже повече такива новини.

Добави коментар

Водещи новини