САЩ шпионирали Белгия с вирус

  • 25 ноември 2014 10:52

  • 1504
  • 2
САЩ шпионирали Белгия с вирус
© Getty Images/Guliver

Вирусът, поразил системите на най-голямото белгийско телекомуникационно дружество "Белгаком", преименувано наскоро в  "Проксимус", е установен, съобщават местните медии.

Зловредната програма е американска, нарича се "Рейн" (Reign) и се използва от Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ и от британското електронно разузнаване (GCHQ), поясняват изданията. Те се позовават на резултатите от разследване на няколко специализирани сайта.

Компанията за киберсигурност "Симантек" (Symantec) съобщи вчера, че този вирус действа от 2008 г., "създаден от разузнавателна агенция на водеща в технологиите държава". Според дружеството вирусът предоставя на създателите си "мощна мрежа за масово разузнаване". Начинът за прихващане на вредния код, поразяващ само компютри с операционна система "Уиндоус", най-често е свързан с посещението на фалшиви версии на популярни страници, които подлъгват към изтеглянето на някакъв файл, пише БТА.

Наскоро министерството на външните работи на Белгия, една от жертвите на електронен шпионаж в страната, смени тактиката и  забрани на своите служители да посещават каквито и да било адреси в интернет, които не са в т. нар. "бял" списък на  позволените страници. Доскоро министерството действаше с "черен" списък със забранени адреси.

Още преди година, когато бе установено наличието на зловредна програма в сървърите на "Белгаком" и нейните подизпълнители, стана известно, че един от засегнатите клиенти е Европейската комисия. От "Симантек" поясняват, че вирусът може да копира файлове от заразеното устройство, да включва камерата и микрофона, да записва какво се въвежда с клавиатурата, да направлява поведението на софтуер, включително и на програмите за управление на клетки на мобилни оператори.

По-рано тази година бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън свидетелства писмено пред Европейския парламент, че САЩ са  шпионирали Белгия чрез АНС, като са проникнали в електронните системи на "Белгаком" и в централата на международната система  за обмен на финансова информация "Суифт" (Swift), разположена в Брюксел.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1504 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
САЩ

2014.11.26 | 23:09

2
ДЕМОКРАЦИЯ!!!!!!
Тодоров

2014.11.26 | 23:09

1
Тези Американци взеха на всякъде да се бъркат

Добави коментар

Водещи новини