Нов вирус напада руски и арабски телекоми

  • 25 ноември 2014 06:56

  • 1350
  • 0
Нов вирус напада руски и арабски телекоми
© Getty Images/Guliver

Програма за кибершпионаж, подобна на "Стъкснет" и смятана за най-сложния компютърен вирус, напада телекоми от Русия и Саудитска Арабия, пише в. "Файненшъл таймс". Вирусът, наречен "Реджин", вероятно се управлява от държавно разузнаване и в някои отношения е по-добър от "Стъкснет", който бе развит от правителствата на САЩ и Израел през 2010 г., за да нападне иранската ядрена програма.

"Нищо не може да се сравнява с това", заяви Орла Кокс от технологичната фирма "Симантек" и допълни, че "Реджин" вероятно е един от най-сложните вируси, развити досега. Анонимен представител на службите за сигурност заяви, че не може да се правят изводи за това кой е създал вируса от информацията къде действа той. "Опасно е да се предполага, че понеже зловредният софтуер действа в дадена държава, той не произхожда от нея", заяви източникът. "Определени държави и агенции може да използват подобни инструменти и в собствените си страни."

"Симантек" не са сигурни как "Реджин" заразява системите, но твърдят, че е бил използван срещу доставчиците на интернет и телекомуникационни компании в Русия, Саудитска Арабия, Мексико, Ирландия и Иран. Той може да напада различни организации и е успявал да хакне сървърите на "Майкрософт" за размяна на имейли, както и телефонните разговори на големи международни организации. "Понякога буквално няма никакви оставени следи. Вирусът може да изчезне напълно веднага след като го откриеш и започнеш да го изучаваш. Това показва с какво имаме работа", обяснява Кокс.

Междувременно шефът на "Касперски лабс" Евгений Касперски предупреди, че компютърни мрежи, които контролират електроцентрали и фабрики, все по-често стават цели на хакери. Според Касперски хакерите нападат практически всичко, а атаките им стават все по-сериозни. Миналата година Европол разкри подобно престъпление, в което киберпрестъпници бяха проникнали в системата на пристанището в Антверпен, за да предотвратят инспекцията на контейнери, пренасящи дрога.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1350 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини