Отровната риба балон влязла в Черно море случайно

  • 24 ноември 2014 21:43

  • 4665
  • 3
Отровната риба балон влязла в Черно море случайно
©

Смъртоносно отровната риба балон, наричана от японците фугу, която бе уловена край Севастопол, случайно е влязла в Черно море, каза най-старият рибен генетик у нас проф. Иван Доброволов от Института по океанология.

"Навлизането на атлантически риби в нашето море става често, те могат да останат с месеци и години. Но това не означава, че могат да се развъждат тук", уточни ученият, цитиран от "24 часа".

Дори рибата балон да хвърли хайвер в Черно море, той ще падне на дъното, тъй като водата в него е два пъти по-слабо солена. Проблем за рибата е и сероводородът на големи дълбочини от 200 м, който унищожава формите на живот.

Професорът твърди, че е имало случаи на нашествие по нашите брегове от океана дори на китове и океански акули. Единственият чужд вид, който би дал поколение, е кефалът от Китайско море соу-ю, който бе ашладисан от руснаците. "Още не е сигурно дали и наричаният от нашите рибари "жълтур" дава поколения. Вече десетилетия руснаците ме молят да свидетелствам дали има излюпени малки китайски кефалчета, но и аз нямам твърди доказателства за това", добави проф. Доброволов.

Ученият отрича рибата балон да е пусната нарочно в Черно море от японците, за които тя е деликатес въпреки силната отрова. Стари рибари от Варна и досега смятат, че рапаните, които изяждат местната черноморска мида, са хвърлени нарочно, за да могат сега да се изнасят точно в Япония. "Рапаните са пренесени в Черно море с водата, която товарните кораби използват за баласт", добави ученият.

Фугу е едно от най-прочутите ястия в японската кухня - рибите са смъртно отровни, ако не се приготвят правилно. От тях се приготвя най-изисканото суши - сашими. Отровата им е достатъчна, за да убие човек само за няколко секунди. Ако при консумация на отровната риба изтръпването на езика не премине след 15 секунди, японците съветват да се смятате за мъртъв.

Последвайте канала на

4665 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Грую

2014.11.25 | 12:46

3
"Стари рибари от Варна и досега смятат, че рапаните, които изяждат местната черноморска мида, са хвърлени нарочно..." Разбира се! Няма нищо общо със замърсяването, безогледния улов и други "какво-толкова" дисциплини
Петър

2014.11.25 | 12:46

2
"От тях се приготвя най-изисканото суши - сашими." Колко сте невежи, интернет нямате ли, да попрочете малко.... Сашими не се прави само от този вид риба.....

2014.11.25 | 12:46

1
А най-големият майтап е, че за всяко нещо си има конспиративна теория, не очаквах обаче, че чак и за рапаните също има :-)

Добави коментар

Водещи новини