Дойде в съзнание пациентът, за който имаше съмнения за ебола

  • 24 ноември 2014 21:14

  • 2868
  • 0
Дойде в съзнание пациентът, за който имаше съмнения за ебола
©

57-годишният мъж, за когото се подозираше, че е болен от ебола, а се оказа с малария, е с непроменено състояние в последните дни. Той е в съзнание, адекватен е, контактен е, но на моменти е леко дезориентиран, което е характерно за заболяването, съобщиха от Военномедицинска академия, цитирани от “24 часа”.

Пациентът бил изследван с ядрено-магнитен резонанс, който потвърдил очакваните поражения на инфекцията в мозъка. Това се дължи на токсините на маларийния плазмодий и се получава в първите дни на терапията. Степента на засягане на мозъка е един от основните критерии за прогноза за изхода на заболяването.

“За момента се въздържаме от прогноза. Състоянието на пациента е тежко, но не е критично”, казаха от лекуващия екип във ВМА.

Лекарите у нас трябва да мислят за малария, когато човек с треска сподели, че е бил в страна с разпространение на заболяването, препоръча проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология.

В центъра се намира единствената лаборатория у нас, която открива вирусни хеморагични трески като ебола и екзотични инфекции като малария, денга, чикунгуня и др. Нейният екип начело с проф. Ива Христова отхвърли съмнението за ебола в нощта срещу петък и установи наличието на малария в кръвната проба на мъжа.

Последвайте канала на

2868 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини