Родители отписват децата си от училище заради агресивен съученик

  • 24 ноември 2014 20:40

  • 3296
  • 2
Родители отписват децата си от училище заради агресивен съученик
©

Родителите на 17 деца от 4-б клас на СОУ "Братя Миладинови" в квартал "Кючук Париж" в Пловдив не ги пуснаха в понеделник сутринта на училище в знак на протест срещу агресивното поведение на техния  съученик Димитър Манзуров, който на 27 октомври спукал тъпанчето на 10-годишната Леа Савова.

Инцидентът станал в час по музика и бил капката, преляла чашата на търпението на всички майки и бащи от 4-б с класен ръководител Нели Главчева срещу бездействието на училищното ръководство, което според тях не предприема адекватни мерки срещу агресивния палавник въпреки многобройните жалби и оплаквания, пише в. Труд. От Димитър бил пропищял целия клас, но когато с кука за плетене на гривни бръкнал в ухото на Леа и й спукал тъпанчето, положението станало нетърпимо. Сега родителите на 17 четвъртокласници са категорични, че ще отпишат децата си от СОУ "Братя Миладинови" и ще ги преместят в друго училище, тъй като не искат всекидневно да излагат на риск здравето и живота им.

Родителите били потресени от разказите на децата си за циничните думи и жестове, използвани от 10-годишния Димитър, и сексуалния тормоз, на който подлагал съучениците и дори една от учителките. Според тях Димитър е с психиатрични отклонения и ставал много агресивен, когато се обръщали към него на фамилно име. Нормален учебен процес в присъствието на малолетния калпазанин почти не било възможно да се води - дори в час, кой скачал по чиновете, разхвърлял учебниците на останалите, късал им тетрадките, пиел вода от кофата в класната стая.

СОУ "Братя Миладинови" е 5-ото училище, в което е местен досега Димитър. Директорката Румяна Петрова призова към повече толерантност към проблемното момче, което не може да бъде изключено или преместено в друго училище, ако родителите му не желаят това - по закон всички деца имат право на равен достъп до образование. Последната мярка, предприета от ръководството на СОУ-то, са агресивният четвъртокласник да кара 30 % от учебните часове индивидуално, а останалите 70 % с класа.

Скандалният случай се разследва от Агенцията за закрила на детето и Регионалния инспекторат по образование (РИО), където също търсят решение на сложния казус, тъй като родителите на Митко отказват да го преместят в поредното ново училище.  В понеделник проблемният четвъртокласник се появи за първи път на училище след 10-дневно отсъствие. Родителите на 17 деца от 4-б клас обаче ги спряха от училище, след като разбраха, че той е там. Те са изпратили жалба до Министерството на образованието, Държавна агенция "Закрила на детето", Дирекция "Социално подпомагане", омбудсманите на Пловдив и България, Първо РУП-Пловдив и кметството на район "Южен".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3296 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
чудомир

2014.12.02 | 11:22

2
По-зле ще става, след като закрият и помощните училища

2014.11.25 | 09:44

1
Изрод!

Добави коментар

Водещи новини