Министърът на отбраната на САЩ подаде оставка заради "Ислямска държава" (обновена)

  • 24 ноември 2014 18:25

  • 4674
  • 2
Министърът на отбраната на САЩ подаде оставка заради "Ислямска държава" (обновена)
© gettyimages

Очаква се президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият да обяви днес, че министърът на отбраната Чък Хейгъл подава оставка заради различията им по стратегията срещу групировката "Ислямска държава", съобщава в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на високопоставени служители, предаде АФП.

Двамата обсъждали оттеглянето на Хейгъл от две седмици и в петък Обама решил да се раздели с министъра си. Хейгъл, бивш сенатор републиканец, е начело на Пентагона от началото на 2013 г. Високопоставен представител на министерството на отбраната поясни, че Хейгъл връчил оставката си в писмо до Обама тази сутрин и Обама вече я е приел. Хейгъл се е съгласил да остане стане на поста си, докато неговият номиниран от Обама приемник бъде одобрен от Сената, посочва АП. Обама и Хейгъл ще обявят заедно новината за подадената оставка по-късно днес. Хейгъл е първият министър, който напуска екипа на Обама след загубата на демократите на парламентарните избори в началото на ноември, отбелязва АП.

Решението на Обама да приеме оставката на 68-годишния Хейгъл е признание, че заплахата на групировката "Ислямска държава" ще изисква различен подход и умения от тези, които Хейгъл вложи в работата си като министър на отбраната, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", информира БТА. Представител на администрацията на Обама, пожелал да остане анонимен, подчертава, че Хейгъл не е уволнен от президента. Оставката на министъра обаче показва, че Белият дом се вслушва в критиките, отправени срещу правителството заради реакциите му по някои въпроси, касаещи националната сигурност, в това число и реакцията на кризата се ебола и заплахата от страна на ИД, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Хейгъл е приятел на Обама от дълго време, още от когато двамата бяха сенатори и критици на войната в Ирак. Но се твърди, че Хейгъл имал трудности да се интегрира в екипа от бивши сътрудници от кандидат президентския щаб на Обама и президентски съветници, които сега са най-близки до президента. По време на заседанията на правителството Хейгъл стоял, без да казва нищо и изчаквал да остане на насаме с Обама, за да сподели възгледите си, допълва изданието, като се позовава на представители на администрацията.

В самия Пентагон две години, след като замени министър Робърт Гейтс, Хейгъл така и не успя да породи доверие у персонала. Но пък сътрудници на Обама казаха, че самият президент не е искал да има такъв правещ впечатление министър на отбраната, какъвто беше Гейтс. Критици на Хейгъл твърдят, че той имал трудности с формулирането на възгледите си и понякога оставял репортерите да се чудят какво е искал да каже на пресконференциите. Често пъти Хейгъл оставяше председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси да обявява важни новини в областта на отбраната, посочва в. "Ню Йорк таймс".

За евентуални приемници се посочват няколко имена. На първо място е Мишел Флорной, бивш заместник-министър на отбраната, сенаторът Джак Рийд, който е демократ от Роуд Айлънд и бивш военен от десантна бригада, както и Аштън Картър, бивш заместник министър на отбраната.

Американският президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият обяви, че шефът на Пентагона Чък Хейгъл се оттегля след близо две години на поста, предаде ТАСС. "Чък беше необикновен министър", заяви президентът в присъствието на самия Хейгъл и на вицепрезидента Джоузеф Байдън. Обама припомни, че досегашният министър на отбрана е служил във Виетнам и разбира войниците по-добре от всеки друг. Президентът сподели, че миналия месец Хейгъл му е казал за намерението си да се оттегли. На топло изпращане в Белия дом Обама отбеляза, че Хейгъл ще остане на поста, докато Сенатът утвърди неговия заместник, посочва Ройтерс. "Хейгъл винаги е бил откровен в съветите си към мен и винаги е бил директен", добави Обама.

Пребиваването на министърът на отбраната на поста не беше от най-леките, след като в течение на две години той се бореше да  преодолее консервативния президентски екип по външната политика. Хейгъл се оттегля, подложен на натиска на множество  чуждестранни политически кризи, включително настъплението на групировката "Ислямска държава", отбелязва АП. В изказването си днес Обама го нарече "министър на отбраната за пример" и стабилна подкрепа за стратегията и бюджета.

Хейгъл заяви днес, че правителството на Обама води министерството на отбраната и САЩ към стабилност и сигурност. Той каза, че е извънредно горд от постигнатото по време на пребиваването му на поста. Хейгъл подчерта, че САЩ са подготвили себе си, съюзниците и  афганистанските военни за успешно предаване на грижата за сигурността, че са укрепили презокеанските си съюзи и партньорства, като междувременно са действали успешно в отговор на световни кризи. В заключение той подчерта, че Пентагонът е предприел значителни реформи, които ще подготвят въоръжените сили за бъдещи предизвикателства.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4674 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FM

2015.06.24 | 16:50

2
И колкото да се гъзите на САЩ. Пак ще сте недоклатени.
анонимен

2014.12.01 | 11:02

1
ТАКА СА ПОСТЪПВА В АМЕРИКА, А НИЕ ГИ НАЗНАЧАВАМЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА !!!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини