"Природата за хората": Швейцарски програми блокират развитието на зимния туризъм

  • 24 ноември 2014 17:13

  • 2643
  • 3
"Природата за хората": Швейцарски програми блокират развитието на зимния туризъм
©

Три швейцарски програми блокират развитието на зимния туризъм в България чрез намеса във вътрешната ни политика.

Те се изпълняват от Фондация "Биоразнообразие", Световния фонд за дивата природа WWF и новопоявилата се платформа "Прозрачни планини". Само чрез последната програма в момента се усвоява швейцарски ресурс в размер на 180 000 франка. Чрез трите програми се цели насаждане на конфликти дискредитиране на четирите туристически дестинации, а именно Пирин, Рила, Родопите и Витоша. От години се знае, че швейцарците се опитват да блокират развитието на зимния туризъм в България. До момента са изразходвали над 22 млн. швейцарски франка, като парите са изхарчени за дейности и организации, които стопираха проекти у нас.

Благодарение на тях в Рила е абсолютно забранено изграждането на ски писти и лифтове. Блокирана е модернизацията на Витоша, изграждането на втора кабинка в Банско и развитието на нови ски зони в Родопите - Чепеларе и Перелик. Швейцарските програми се прикриват зад фразеологията, че работят в посока развитие на гражданското общество. А всъщност основната цел, наред с усвояване на пари, е блокиране на целия инвестиционен процес в планините, развитие на остарялата инфраструктура и изграждане на нови туристически и ски центрове. Практика е непрекъснато да се създават нови и нови структури, чрез които да се заобикалят държавните и общински институции. Незабавно, новите организации се финансират, налагат се в общественото и медийното пространство. Присвояват си правомощия и чрез така създадената среда за натиск да контролират цялата държавна политика от дадена област, в случая туризма. Чрез тези субекти се извършва подмяна, като дребни незначителни събития се представят за едва ли не катаклизми, влияещи върху цялата обществена система в страната. Същевременно далеч по-значими проблеми, свързани с безогледната бракониерска сеч, дивия лов, отровените въздух и вода, използваната химия в храните, стотиците хиляди нерегламентирани сметища и бунища са оставени на заден план по една единствена причина, че там няма достатъчно медийно присъствие и пари.

Финансираната от Швейцария структура „Прозрачни планини” не се ангажира с подкрепа за развитие на други възможни места, които имат потенциал из Стара планина, Странджа, Родопите, Беласица и други български планини, а насочват дейността си точно към четирите зимни центъра, които се явяват реална конкуренция и са известни в цяла Европа и привличат туристи у нас. От „Природата за хората и регионите” изпращаме протестно писмо до Швейцарската конфедерация, в което описваме дейността на финансираните от тях неправителствени организации, насочена към саботиране на туризма у нас.

Недопустимо е, както български неправителствени организации и българската държава не се бъркат в развитието на зимния туризъм в Швейцария, където имат почти 25 000 км писти, стотици зимни центрове и 3 000 лифтови съоръжения, така и те да не влияят върху развитието на зимния туризъм в България.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2643 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.12.19 | 06:45

3
Ще видите туризъм през крив макарон с тези климатични промени и потопи,предизвикани от унищожаването на природата.
55

2014.12.19 | 06:45

2
Май бандитите от "Юлен " и "Витоша Ски " започват атака по заобиколен начин.
111

2014.12.19 | 06:45

1
Еми некой политик си пълни гушката с швейцарски франкове.Затова си траят властите и няма напредък в зимния туризъм.

Добави коментар

Водещи новини