Най-малко 28 загинаха при наводненията в Мароко

  • 24 ноември 2014 16:33

  • 1082
  • 0
Най-малко 28 загинаха при наводненията в Мароко
© Getty Images/Guliver

Най-малко 28 души са загиналите при необичайно големите наводнения, обхванали в последните три дни южните части на Мароко, и главно провинция Гелмим, съобщи Франс прес, позовавайки се на временни официални данни.

Силни бури предизвикаха наводнения и значителни речни разливи в обширни райони в Южно Мароко, в подножието на Атласките планини. Днес на обяд обявената от метеорологичната служба повишена тревога беше отменена.

Най-засегнат е районът на град Гелмим, на 200 км южно от Агадир, на границата с пустинята Сахара, където са загинали 24 души, а двама са в неизвестност. Още пет души се смятат за изчезнали в пострадалите области, включително Уарзазат и Маракеш, отбелязва БТА.

"Такова нещо не сме виждали от наводненията през 1986 г. Водата в река Ум достигна небивало равнище. Хората много се уплашиха", каза за АФП по телефона жител на Гелмим.

Вчера мароканското вътрешно министерство съобщи, че за справяне с тежката обстановка са мобилизирани 130 спасителни високопроходими автомобила и 335 гумени и други спасителни лодки. Министерството каза, че при операциите са спасени най-малко 200 души, включително 40 с помощта на хеликоптерите на кралските ВВС и жандармерия.

Последвайте канала на

1082 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини