Сложните професии забавят стареенето на мозъка

  • 24 ноември 2014 14:41

  • 1014
  • 0
Сложните професии забавят стареенето на мозъка
©

Сложните професии забавят процесите на стареене на мозъка, пише британският в. The Independent, съобщава НТВ.

Според проучване, публикувано в списание Neurology, хората, които извършват дейности, изискващи повече умствени усилия, е по-вероятно за по-дълго време да запазят когнитивните си способности, и по-специално паметта и скоростта, която им е необходима за обработване на информацията.

Учените са подредили професиите според тяхната степен на сложност, като челни позиции заемат адвокатите, хирурзите и надзорниците на условно осъдените. Последните места пък се заемат от строителите и телефонните оператори. Изследвана е била взаимовръзката между професията, упражнявана от един индивид, и начина, по който неговото IQ се изменя с възрастта. Резултатите са показали, че хората, които работят в по-стимулираща среда, запазват за по-дълго време своя коефициент на интелигентност.

Причините за този ефект са неизвестни. Според някои експерти, стимулиращата среда насърчава мозъка да съхранява „когнитивни запаси”, които забавят стареенето на мозъка. Други пък са на мнение, че е по-вероятно хората с по-добри когнитивни способности да избират и по-сложни професии.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1014 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини