Камъни падат от Трапезица в дворове и къщи

  • 24 ноември 2014 13:49

  • 1459
  • 2
Камъни падат от Трапезица в дворове и къщи
©

Жители на великотърновския кв. „Асенов” плашат с гражданско неподчинение, ако общината не реши наболелите от години проблеми, съобщава "Монитор". Хората се жалват, че огромни скални отломки и пръст от хълма Трапезица често падат в дворовете и върху къщите им. Досега трагични случаи на премазани от някоя скала няма, но ако безхаберието на общината продължава, един ден и това ще стане, прогнозират местните. Те искат хълмът да бъде незабавно обезопасен, а падащите камъни да бъдат спирани и улавяни в специално поставена мрежа или предпазни метални парапети.

През дъждовните сезони от хълма се стичала и огромно количество вода, която замръзвала и превръщала тесния път за Арбанаси в ледена пързалка, по която автомобилите често катастрофирали. Другият проблем на жителите на кв. „Асенов” е минаващата под прозорците им река Янтра. През последните 8 г. тя два пъти излиза от коритото си и наводнява къщите и имуществото на хората.

„От общината са почистили само 300 м храсти край брега, а островчетата в самото корито на реката си стоят непокътнати и именно заради тях стават наводненията в квартала”, твърди Симеон Николов. Жителите на смятания за тузарски търновски квартал се жалват и от разбитите улици, липсващите тротоари и лампи за осветление, стара канализация. Настояват и да бъде забранено минаването на тирове по тесните улички в квартала, които рушели къщите им. „Нашият квартал е златната кокошка на Търново, а ние живеем като туземци. Данъците ни са едни от най-високите в страната. Плащаме си ги съвестно и очакваме да получим и съответната грижа от общината”, заяви Симеон Николов. Ако общината и другите институции не се вземат в ръце и не решат проблемите им, хората от кв. „Асенов” заплашват да блокират пътя през Арбанаси.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1459 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.02.08 | 15:09

2
Българска работа немарлива,чисти се вътре коритото,а покрай коритото се засаждат дървета,а те са направили точно обратното.
Бастун

2014.11.25 | 08:29

1
Не става въпрос за корито и река.Този град не можа да случи на оправници през последните 30 години.Досега един кадърен човек щеше да направи перла в туристическата корона на БГ.

Добави коментар

Водещи новини