''Градът на крадците'' – за приятелството и любовта в деветия кръг на ада

  • 24 ноември 2014 13:27

  • 868
  • 0
''Градът на крадците'' – за приятелството и любовта в деветия кръг на ада
©

Дейвид Бениоф – писател, сценарист и телевизионен продуцент – разказва едновременно тъжната, но и забавна история на преживяното по време на Втората световна война в окупирания Ленинград – история за смелостта, волята за оцеляване и силата на приятелството – в пленяващия роман „Градът на крадците“. Книгата е част от поредицата „Магика“ на ИК „Изток-Запад“.

Американският писател, сценарист и телевизионен продуцент Дейвид Бениоф, известен като един от създателите на сериала „Игра на тронове“ (заедно с Даниел Вайс), е роден в семейство с руско-еврейски и германо-еврейски корени. Може би този микс от култури и семейни спомени от Втората световна война го подтикват да напише впечатляващия роман „Градът на крадците“, в който по време на обсадата на Ленинград (дн. Санкт-Петербург) момчета стават мъже, партизани дебнат в периферията, немски офицери играят шах, когато не убиват, канибали бродят по улиците…

Лев Бениов е 17-годишен руски евреин, слаб и неуверен в себе си. Неговият баща – известен поет – е изчезнал, отведен от съветската тайна полиция. Майка му и сестра му напускат Ленинград, в който по това време властват смразяващата зима и свирепият глад, а населението е изправено на ръба на оцеляването. Лев плячкосва тялото на паднал немски парашутист, за което е арестуван с обвинение в мародерство. В затвора той дели килия с 20-годишния казак Коля Власов – красив, харизматичен, самоуверен и словоохотлив младеж, арестуван за дезертьорство. И двамата са осъдени на смърт. В този момент се случва неочакваното – полковник Гречко от НКВД предлага необикновена сделка на двете момчета: те имат пет дни, за да намерят дванайсет яйца за сватбената торта на дъщеря му; ако успеят – печелят свободата си, ако не – ще бъдат разстреляни. Но в обсадения град това е невъзможна задача… Така започва необикновеното приключение на Лев и Коля – в търсенето на дванайсетте яйца сред хаоса, беззаконието, ужаса и глада в град, в който се срещат дори канибали. Момчетата напускат пределите му и попадат отвъд вражеската линия, където се сблъскват с множество ужасяващи изпитания, които ще допринесат за израстването на двете момчета, които постепенно стават мъже.

А до какво води срещата на Лев и Коля с руските партизани; защо е толкова важна партията шах между Лев и ужасяващия германски офицер; ще успеят ли двамата приятели в своята мисия…

Това са само част от въпросите в спиращия дъха роман на Бениоф.

„Градът на крадците“ е епична одисея за преживяването на ужасите на войната, за силата на приятелството, за израстването. Това е забавна и същевременно тъжна книга, която поставя общочовешки въпроси и търси техните отговори.

Освен с „Игра на тронове“, Бениоф е популярен в кино средите и като сценарист на филмите „Остани“, „Х-Мен началото: Върколак“, „Ловецът на хвърчила“, „Троя“. От 2006 г. е съпруг на актрисата Аманда Пийт. Автор е на романа „25-ият час“, които впоследствие е филмиран от Спайк Лий, както и на множество разкази. „Градът на крадците“ е част от жанровата поредица „Магика“, където срещаме „Бряг край мътни води“ на Джо Р. Лансдейл, „Свърталище на духове“ на Шърли Джаксън, „Малка звезда“ на Йон Линдквист, „Отвъдни очи“ на Дийн Кунц и др.

Последвайте канала на

868 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини