ВМРО иска Единна спасителна служба

  • 24 ноември 2014 13:25

  • 1057
  • 0
ВМРО иска Единна спасителна служба
© Булфото

Трябва да се създаде Единна спасителна служба, която да обединява пожарникари, водни спасители и водолази, гражданска  защита и въздушно спасяване, каза на пресконференция евродепутатът Ангел Джамбазки. По думите му така ще се подобри системата за спасяване при наводнения и други бедствия в страната.

Идеята ще бъде обсъдена със синдикатите и ръководството на МВР преди да бъде предложена като изменение в Закона за МВР.

Регистрацията на документи за самоличност и на автомобили трябва да бъде общинска дейност, а МВР да отговаря само за тяхната  валидност, изрази позиция Джамбазки. По думите му трябва да се довърши и обособяването на доброволческите формирования.

От ВМРО ще предложат изменения в още няколко закона, с цел по-добро управление на водния сектор и предотвратяване на  наводненията. В Закона за горите трябва да се запише, че може да се осъществява само планова сеч, защото незаконната е пряко  свързана с наводненията, каза Карлос Контрера от ВМРО, цитиран от БТА. По думите му за предотвратяване на сечите трябва да се въведе и  мораториум върху износа на необработена дървесина.

В Закона за концесиите трябва да се запише, че концесионерите отговарят и за техническата изправност на  ползваните водни обекти, смятат от политическата формация. Според представителите й общините, които не могат да ги поддържат, трябва да ги предоставят на държавата.

Предлага се още в Плановете за управление на риска от наводнения да се запише къде и какво не може да се строи и да се определят региони със забрана за строителство, смятат още от ВМРО.

Предстои предложенията да се обсъдят с юристи за подготовка на предложения за изменение и допълнение на законите. Те ще бъдат внесени заедно, с нужната мотивация, социално-икономическа обосновка и след обществено обсъждане, коментираха от формацията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1057 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини