Правозащитничка: Работата на Българския хелзинкски комитет е непрозрачна

  • 24 ноември 2014 12:03

  • 1671
  • 5
Правозащитничка: Работата на Българския хелзинкски комитет е непрозрачна
©

Лидия Стайкова, станала известна със своята доброволческа дейност в помощ на бежанците, отказа да бъде номинирана за конкурса "Човек на годината", организиран от Българския хелзинкски комитет, съобщи 24 часа.

В продължение на една година тя е наблюдавала работата на БХК като организация, наета от ВКБООН (Върховният комисар на ООН за бежанците), за да осигурява правна помощ на бежанците.

"Бих искала Българският хелзинкски комитет (БХК) да заличи номинацията ми за конкурса Човек на годината", пише Лидия в профила си във фейсбук.

"През тази година работата на БХК в тази област не отговаряше на собствените ми стандарти за качество, но никога не съм коментирала това публично, защото съм искала, доколкото е възможно да работим заедно. Моите опити, обаче, се възприемат като натиск, който пречи на работата им", пише Стайкова.

"Вероятно нямаше да споделя всички тези неща ако не се бях сблъскала и с конкретен случай, в който бежанци, които се нуждаят от спешна висококачествена юридическа помощ, са притискани да се откажат писмено от правна помощ от БХК. Причината е, че съм привлякла за тях безплатната помощ на един от най-добрите адвокати в страната, на когото БХК писмено отказаха да сътрудничат", споделя Лидия Стайкова.

"Недопустимо е желаещите да помагат безвъзмездно да бъдат възприемани като конкуренти, които следва да бъдат елиминирани, особено с цената на човешко страдание", пише още Стайкова.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1671 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.09.17 | 11:53

5
БХК са една лапачница на пари,давани им чифути като Сорос.Антибългарска организация,толерираща цигани,турци и обратни изроди.
хехе

2015.09.17 | 11:52

4
Че те БХК защитават само тези, от които имат сметка. Това е най-смотаната организация. Ако не си циганин или от някакво друго малцинство въобще няма да ти обърнат внимание, дори и пред очите им да се случават неправдите.

2015.09.17 | 11:52

3
А ако бяха педали, щяха да им помогнат! Това е бхк (болни хора за к . р)
ано

2015.09.17 | 11:52

2
Само соросоид може да се изкаже така меко за БХК!
Аз

2015.02.09 | 19:17

1
Стана ми ясно, че трима души мразят БХК. Но не ми стана ясно другия казус?! Привлечените БЕЗПЛАТНО адвокати каква точно помощ искат от БХК?! Или не са точно безплатни, ами искат БХК да плати за адвокати, които не е одобрил?!

Добави коментар

Водещи новини