БГ изселници в Истанбул протестираха срещу унищожаването на парк

  • 24 ноември 2014 11:25

  • 1393
  • 2
БГ изселници в Истанбул протестираха срещу унищожаването на парк
© Getty Images/Guliver

Голяма група изселници от България, живеещи в квартала Башакшехир в Истанбул, участваха в протестна акция в неделя вечерта против построяването на религиозно училище - "имам-хатип", на мястото на кварталния обществен парк, за което е съобщила информационната агенция Доган хабер ажансъ.

В Башакшехир има жилищни комплекси, заселени главно с изселници от България, които са построени специално за изселилите се след 1989 г. Комплексът се нарича Ватан гьочмен конутларъ. Тези дни общественият парк на комплекса бил затворен и ограден с метални пръти, за да не се влиза в него.

Строителна фирма вече започнала изкопните работи. Протестиращите бяха облечени с престилки с надпис: "няма да позволим да съборят парка ни" и се събраха по обяд на протестна акция. В израз на солидарност към протеста се включили и председателят на Федерацията на Румелийските балкански турци Йозджан Пехливаноглу, активисти на основната опозиционна партия Народно републиканската партия и на другата опозиционна партия в турския парламент - Партията на националистическото действие.

В обръщение до медиите се подчертава, че живеещите в комплекса изселници не искат паркът да бъде унищожен. Обвинява се общинското ръководство, че не се съобразява с исканията и интересите на живеещите в комплекса, а също - че паркът бил изграден изцяло с усилия и средства на изселниците. Паркът е място, където прекарваме приятно свободното време. Никой не ни попита дали сме съгласни да ни отнемат парка, макар че теренът, на който се намира е общ за комплекса, притежаваме и нотариални актове за земята. Премахването на парка е незаконно, се подчертава в обръщението.

В реч пред митинга председателят на Федерацията на румелийските балкански турци Йозджан Пехливаноглу заяви: "Ние, българските турци трябва да се изправим лице в лице с проблемите си. Проблемът не е само ваш, проблемът е на всички ни. Унищожават зелените площи. Това не е проблем на партия и политика, това е проблем на гражданско отношение, на търсене на правото. Виждате, че превърнаха Истанбул в купчини от бетони. Всяка свободна педя земя покриват с някакъв строеж.

Спекулират с религията, построявайки само религиозни училища "имам-хатип", а всъщност страната ни е осеяна вече само с такива училища". Протестиращите откриха подписка срещу унищожаването на парка. След това премахнаха металните бариери и влязоха в парка, където си направиха обща снимка. Участниците в протеста избраха инициативен комитет, който ще отнесе проблема до околийския началник.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1393 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ivo

2014.12.06 | 15:44

1
Всеки който се чувства турчин да заминава на там.Взимайте си ДПС-то и с 300

2014.12.06 | 15:44

2
Що за човек си?И на мен не ми харесват много неща в ДПС,но хората си защитават природата и парка от бетониране,безпрекословно ги подкрепям.

Добави коментар

Водещи новини