Пренареждат паветата по „Дондуков“

  • 24 ноември 2014 10:21

  • 750
  • 0
Пренареждат паветата по „Дондуков“
©

Десет милиона лева ще даде Столичната община, за да запази стогодишните павета по булеварда, на който се намират сградите на президентството и Министерския съвет - „Княз Александър Дондуков“. Преди дни архитектите се отказаха от първоначалната идея да бъде асфалтиран. Окончателният вариант на проекта за цялостното обновяване на пътната артерия предвижда историческата настилка да бъде оставена. „Идеята е да бъдат съхранени духът и визията на автентичния център на София. Затова настоях да не се разделяме с паветата. Те ще бъдат обаче извадени и изцяло пренаредени, за да се отстранят всички хлътвания и пропадания по пътя и колите да имат комфорт при движението си“, съобщи пред „Преса“ кметът Йорданка Фандъкова.

Булевардът ще се сдобие за първи път и със спиркови перони. Това ще бъдат обособени миниостровчета по средата на пътя, които ще бъдат оградени с парапети. Когато светофарът светне зелено, хората по пешеходната пътека ще стигат до тях, за да чакат трамвая. „Движението по булеварда е изключително натоварено, особено в района на кръстовищата с бул. „Васил Левски“ и ул. „Раковски“. Хората буквално се промушват между колите, за да стигнат до трамвая. Това е много опасно и за да не стане някой инцидент, ще направим тези спиркови перони. Ще бъде по-неудобно за автомобилите, но много по-сигурно за хората“, каза зам.-кметът Любомир Христов.

Проектът предвижда още да се ремонтира изцяло и остарелият релсов път. В него ще бъдат монтирани специални шумозаглушители, които ще намаляват нивото на децибелите от преминаващите трамваи. Разбитите на много места тротоари ще бъдат направени наново.

Последвайте канала на

Нора Виткова
750 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини