Съдят митничаря Фози за контрабанда на цигари

  • 24 ноември 2014 10:20

  • 2477
  • 0
Съдят митничаря Фози за контрабанда на цигари
©

Началникът на митническия пункт Олтоманци Георги Владимиров-Фози отива на съд за контрабанда на цигари за над 7 млн. лева. Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу служителя, който е уличен като помагач в канал за нелегален внос на 1 млн. кутии (20 млн. къса) нелегални папироси от Гърция, пише "Преса".

Владимиров бе арестуван на 28 юни 2012 г. с още шестима души при операция „Цигараджиите“. По-късно бе пуснат срещу 20 000 лв. гаранция. Заради аферата той бе уволнен от Агенция „Митници“ още през лятото на 2012 г. На 6 ноември тази година обаче Върховният административен съд отмени заповедта и го възстанови на работа.

Подробностите за контрабандната мрежа и за нейните схеми изскочиха от обвинителния акт, изготвен и внесен миналата седмица от зам.-председателя на спецпрокуратурата Андрей Андреев. Чрез следене, подслушване и от свидетелски показания разследването установило, че организатор на канала е варненският бизнесмен Борислав Манджуков, който бе застрелян на 24 март т.г., а Фози бил нещо като негова дясна ръка.

Приживе официално Манджуков се занимаваше с увеселителни заведения и обменни бюра, известен беше и с политическата си ангажираност към една от партиите. В обвинителния акт са посочени тези факти, както и това, че имал позиции в Гърция.

Близо 10 марки нелегални цигари са вкарали от Гърция уличените в контрабанда.

По данни на прокуратурата бизнесменът се включил в схемите за внос на цигари без бандерол от Гърция в началото на 2011 г. Лично пътувал до южната ни съседка и преговарял за цени. Купувачът и продавачите използвали специфичен жаргон - „тънко“ означавало цигари слим, а „дебело“ - нормални цигари. От засечени телефонни разговори станало ясно, че Манджуков плащал по 90 долара за кашон „слим“ и 125 долара за „суперслим“. През август 2011 г. Манджуков договорил голяма пратка и сформирал екип, който да осъществи вноса. Привлякъл Пламен Георгиев, приятел на сестра му. Включил Георги Владимиров-Фози, който като шеф на българо-сръбската митница Олтоманци имал връзки по границата и можел безпроблемно да вкара камиона с нелегалните цигари, пише в обвинителния акт. В групата били привлечени и братята Асен и Борис Поборникови, както и още двама.

Пламен Георгиев наел Иван Иванов да охранява бъдещия курс от Гърция а на по-късен етап точно той ще разкрие цялата схема и сега е свидетел на прокуратурата.

Двамата се срещнали на паркинг в София с Фози и братя Поборникови и уточнили всички детайли по „операцията“. Същата вечер Иванов и Георги отишли в ресторант „Хепи“ с Манджуков, а той дал на зет си Пламен 250 000 евро да плати стоката. В заведението пристигнал и митничарят Георги Владимиров. Манджуков дал нареждане парите да не се предават, докато не се види стоката. След вечеря Георгиев, Фози и Иванов потеглили за граничния пункт Кулата, а оттам за Гърция, където се видели с Поборникови. На паркинг край Атина в български камион били натоварени 627 мастербокса (313 500 кутии) зад „тапа“ с обувки. Пратката поела към страната ни, но по пътя камионът се счупил. Наложило се да бъде пратен нов, който с нелегалната стока прекосил границата около 17 ч. на 23 август.

Владимиров се погрижил товарът да мине безпрепятствено през бариерата. По същото време цялата група била под контрола на ГДБОП. Камионът потеглил към Варна, а през цялото време след него били двама антимафиоти. Контролираният камион пристигнал във Варна и се отправил към склад в Западната промишлена зона, за да разтовари мастербоксовете.

В морската столица дошъл и митничарят Фози, който се срещнал с Манджуков във фитнес центъра „Ориндж“. Междувременно, докато Пламен Георгиев, Иван Иванов и още един мъж сваляли кашоните, били арестувани.

При претърсването са открити 627 мастербокса цигари без бандерол и според експертизата по делото общата им стойност е 2,35 млн. лв.
В началото на септември 2011 г. Манджуков организирал втори внос от Гърция. Както и първия път, задачата към Владимиров била да осигури безпроблемното преминаване на стоката през границата, когато на работа е подходящата смяна. Този път били прекарани 1252 мастербок­са, съдържащи 626 195 кутии с цигари без бандерол, които били разтоварени в склад в софийското село Герман. Според експерт цената им е 4,7 млн. лв.

По делото за контрабанда Георги Владимиров е обвинен, че като длъжностно лице е участвал в организирана престъпна група, а освен това е привлечен за помагач и за държане на акцизни стоки. Вчера той не отговаряше на мобилния си телефон. След убийството на Борислав Манджуков разследването срещу него бе прекратено.

Процесът трябва да бъде насрочен до няколко седмици.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2477 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини