Tефтерът на Златанов фалшифициран и в копието

  • 24 ноември 2014 06:06

  • 2178
  • 3
Tефтерът на Златанов фалшифициран и в копието
©

В копия на страници от тефтера на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, които текат по медиите, е фалшифицирана цифрата 10 като е направена на Д. П., съобщиха разследващите органи, цитирани от "Труд".

Те обясняват, че в тефтера изчезнали написаните инициали Д. П., а после била изписана "10" върху инициалите. За първи път страници от тефтерите бяха показани на пресконференция на прокуратурата през юли миналата година.

Те били предоставени на слайдове от столичното следствие. “На всеки репортер, който пожела тогава да ги получи, му бяха предоставени”, обясниха магистрати. Копия са дадени и на депутата от левицата Кирил Добрев, който по това време бе шеф на временната анкетна комисия по казуса „Златанов”.

“Аз в тефтера не съм видял инициали Д. П., иначе щеше да бъде викан на изслушване в комисията, защото всички, които фигурират в бележника, бяха поканени”, заяви Кирил Добрев. “След кражбата на тефтерите започнаха десетки интерпретации. Сега могат да излизат всякакви инициали - според ситуацията кой на кого е удобен”, допълни той.

Прокуратурата е разпоредила проверка в столичното следствие за появилите се в медиите копия от тефтера, за да се изясни кой е променил цифрата 10 е променена в инициали Д. П. Проверката се извършва в рамките на разследването за двата откраднати бележника на Златанов от лекия автомобил на вещото лице Стефан Бенчев.

Тефтерите са били в столичното следствието като част от материалите по делото, обясниха магистрати. Според тях атаката с фалшифицирането на инициалите е насочена срещу прокуратурата заради доверието, което печели напоследък на международно ниво. “Причината е, че вече няма скандали с прокурори, които имат хотели или се пазарят с подсъдими, което се оценява на европейско ниво.

Този авторитет в международен план не се харесва на някои заинтересувани кръгове и искат да дискредитират институцията. Главният прокурор нито разследва, нито изземва доказателства. Ако има подправяне, виновният ще си понесе наказанието по закон”, коментираха магистрати. Проверката на прокуратурата за инициалите ще приключи до месец.

Според ПИК зад промяната на цифрата стоели хора от обкръжението на бившия шеф на “Напоителни системи” Георги Харизанов. Той стана известен, след като през 2012 г. „Труд” съобщи, че е съден за закана за убийство, реабилитиран за рекет и обвиняем за кражба на 50 000 долара. По-късно той бе оправдан за кражбата, а заплашената с убийство жена оттегли претенциите си. Заради скандала обаче Харизанов се раздели с поста си шеф на „Напоителни системи”. „Нямам нищо общо с обвиненията за тефтерите”, категоричен бе вчера Харизанов.

Междувременно стана ясно, че веднага след ареста на Филип Златанов той е предложил да съдейства 100 процента на разследващите органи срещу оневиняване. Съдействието е било във форма на пълно разкритие на записките в неговите тефтери. Предложението му било прието, но на следващия ден Златанов заявил, че е готов да бъде съден и осъден, но нищо повече няма да каже.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2178 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Бойко Борисов е педераст!

2014.11.24 | 13:31

3
Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата е на власт, всички предприемачи, интелигенция, учени, млади учени, ИТ специалисти, музиканти, писатели и т.н. се гответе за емиграция! Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата не търпи нищо „по-умно” от него! Ще бъдат закрити малкото останали успешни предприятия! Ще бъде съсипан най-старият Софийския университет! Ще бъде закрита най-старата институция БАН! Ще бъде нарочно орязан бюджета и спрени всички проекти! Интелигенцията ще бъде доведена до пълна мизерия! Много чужденци с бизнес в България се канят да закрият всичко! Ще ви управляват мутри, биячи, крадци и престъпници с основно и средно образование! Представете си каква помиярска държава сме щом като ни управлява идиот, като Боко Тиквата, който не е прочел една книга през живота си! Да не говорим за избирателите му!
Съвет

2014.11.24 | 13:31

2
Тука има -тука няма ! Хем го има тефтерчето ,хем го няма ! Прав е обаче Никола Спиров - хващайте се на работа ! Крадете ,по-умерено ,като за 4 години , а не до пролетта !
ЯША ДЕРА МАЙКЯТИ В ТИРЛИКА

2014.11.24 | 08:46

1
ДЕ ГО НАМЕРИИТЕ ТОА ПЛЪХ БРЕ ГЕРБ ОПА ИЗВИНАТЕ ИБРИК

Добави коментар

Водещи новини