В Италия засякоха опасна БГ скумрия

  • 22 ноември 2014 07:10

  • 2889
  • 3
В Италия засякоха опасна БГ скумрия
©

Санитарните власти на Италия са засекли внесени от България консерви със скумрия в доматен сос, в които съдържанието на хистамин надхвърля опасно допустимите норми, научи „Монитор”.

Това е субстанция, принадлежаща към групата на т.нар. тъканни хормони, която по принцип е полезна за човешкия организъм, но дори нищожен излишък от нея може да доведе до трудно лечими алергии и други заболявания. Поради тази причина доста голямата пратка български консерви ще бъде унищожена, като според здравните нормативи вносителят трябва да отнесе и солена парична глоба.

В публикувания в италианските медии списък на засечените от началото на тази година износители на некачествени и вредни за здравето хранителни продукти името на нашата страна за жалост е първо. Редом до него обаче е това на Португалия, от която в Италия са били вкарани тонове разфасована и замразена риба меч с недопустимо съдържание на изключително вредния тежък метал меркурий.

Сред останалите 66 по-сериозни нарушения, констатирани от санитарните власти от началото на 2014 г., изпъкват преди всичко пак рибата и приготвените от нея храни. Най-често става дума отново за недопустимо съдържание в тях на тежки метали, а санкционираните продукти произхождат от над десетина страни. Това са Бразилия, Виетнам, Гърция, Испания, Египет, Индия, Индонезия, Испания, Намибия, Нова Зеландия, Сейшелските острови, Тунис, Франция, Холандия, Южна Корея и др.

Сред останалите вредни за здравето и внесени в Италия продукти изпъкват сушените листа салвия от Албания, които били заразени със салмонела. А претъпкани с пестициди се оказали вкараните от Тунис тонове от обичания на Апенините плод нар. Но като че ли шампиони сред внесените хранителни стоки от растителен произход се оказват фъстъците от САЩ, бъкащи според специалистите от смъртоносната отрова афлатоксин.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2889 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ppp

2014.11.27 | 00:15

3
а дали някой изобщо изследва продуктите, които се внасят тук???

2014.11.23 | 10:24

2
ха ха ха Меркурий на английски Mercury или Hg в перодичната таблицата или Живак на български. Еламент който го има в световния океан (както залто , калий и тн) всички морски дарове съдържат живак в някакви стойности.
eu mo6ennitsi

2014.11.23 | 08:43

1
koservenara fabrika e pritejanie na italiantsi.ina4e koi 6te pusne bulgarin na pazara im

Добави коментар

Водещи новини