Гонят депутати от заседания за обиди на премиера и министри

  • 21 ноември 2014 18:44

  • 2530
  • 8
Гонят депутати от заседания за обиди на премиера и министри
© Булфото

Председателят на парламента ще може да отстрани за повече от едно, но не повече от три заседания, народен представител, който оскърбява Народното събрание, членовете на Министерския съвет, президента или вицепрезидента на републиката или други органи на държавна власт. Това решиха депутатите с гласуване на текст от проекта за Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

От "БСП лява България" и "Атака" възразиха остро срещу въвеждането на възможността да бъдат санкционирани депутати за  оскърбления на премиера и министри от кабинета. До този момент санкциите бяха само за обиди на президента и Народното събрание.

Лидерът на "БСП лява България" Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно заяви, че това е антидемократичен текст, който връщал парламента "във времето на  Стамболийски и Фердинанд" и показвал "абсолютно погазване на Конституцията". Миков заяви, че народните представители по Конституция не са наказателно отговорни за изказаните от тях  мнения. По думите му предложението на ГЕРБ показвало "крайния  болшевишки манталитет", който се налагал в 43-ото НС.

Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на от "БСП лява България" заяви, че с текста се посяга на правото на народните представители да осъществяват парламентарен контрол. "Какво трябва да кажа на министър, който откровено изопачава истината?", попита тя. Това означава, че по  начина, по който се развиват отношенията ни с г-жа Цачева, аз ще прекарам този парламент в парламентарния кулоар, коментира  Манолова.

Колегата й Таско Ерменков заяви, че с приетите текстове се ограничава правото на критично мнение към изпълнителни органи в  държавата.

Когато управляваш, е нормално да има реакция срещу теб, за да не се самозабравяш, коментира Десислав Чуколов от "Атака". Тук сме дошли да си казваме истината в очите, допълни той.

Колегата му Николай Александров заяви, че с приетите текстове се въвеждала форма на диктатура. По думите му, ако премиерът отиде в пленарна зала и оскърби народните представители, като каже, че те са "хрантутници", нямало да последва нищо.

Парламентът прие в Правилника и включването на специален раздел "Етични норми за поведение" на народните представители, според  които всеки депутат осъществява своите правомощия при зачитане на върховенството на закона и защитата на обществения интерес,  като се ръководи от принципите на необвързаност с частни интереси, откритост, отчетност и прозрачност. В Правилника е записано още, че народният представител не може да използва служебното си положение за получаване на специални привилегии или придобивки.

Според текстовете депутатът не може в това си качество да приема подаръци, освен ако са протоколни и на стойност до една десета от основното му месечно възнаграждение за съответния месец.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2530 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2014.11.23 | 22:00

8
Ами като всички са мерзавци, как да ги говорят по между си...... Това трябва да е галеното им име, мерзавец.
ММ

2014.11.22 | 20:56

7
ВСИЧКИ ГЛАСУВАХТЕ ЗА ЦАЧЕВА.. СЕГА СЪРБАЙТЕ ОТ НАДРОБЕНОТО СИ.

2014.11.22 | 20:21

6
Волен и Чоколина не трябва да влизат никога
Бойко Борисов е педераст!

2014.11.22 | 20:20

5
Боко Тиквата е създаден за да се гаврим с него! Няма друг политик с който българите да са се гаврили толкова!

2014.11.22 | 20:20

4
boiko pederasa purvi trqbva da bade izgonen

2014.11.22 | 20:20

3
Сидерастката сган , водена от Главния Хахо , не се плаши от санкции рте си имат стабилен договор със сараите и рублите им пристигат ритмично от каПутин !
Glupo

2014.11.22 | 18:52

2
Любо,не се крии в храстите ,видяхме те ! И ,май друг видях да си пие кафето с Местан ! Е,може и зрителна измама да е ! Ама ,май друг ,наричаше -Ердоган -брат ! Искаш ,да не виждаме ,чуваме и да не мислиме ! Да се опияняваме само и единствено от твоето писание ! Нарцисче !
BOIKO IMA RQZAN V GAZA SI

2014.11.22 | 12:16

1
NA GROBARSKATA SGAN OT GERB-TURCITE IM GO VKARAXA NA DALBOKO-A KURVATA BOIKO IZPI TONOVE TURSKA SPERMA NA DOGAN!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини