Проф. Плочев: От днес имаме специална носилка за болни от ебола

  • 21 ноември 2014 17:23

  • 3116
  • 1
Проф. Плочев: От днес имаме специална носилка за болни от ебола
©

Трудно е да се обясни интуицията на един лекар. Аз съм виждал болни от ебола в Белгия. При пациента нямаше характерната клинична картина при болните от това заболяване. Това каза проф. д-р Камен Плочев, шеф на Инфекциозната клиника към ВМА, в предаването "Лице в лице" по БТВ.

В момента пациентът се лекува от малария.

Спряхме телевизора в стаята на пациента, защото го оставихме да си почива. Пациентът е социално слаб, не можехме да го тревожим допълнително. По-важното от снощния инцидент е това, че никой от екипа не се уплаши. Само четирима санитари тази сутрин си подадоха оставките, защото смятаха, че това е ебола. Аз влязох при пациента без защитно облекло, но не успях да ги убедя, обяви Плочев.

Единственият начин, по който можем да помогнем на пациент, болен от ебола е да подтиснем симптомите и да се молим да оцелее. Лекарства за това заболяване няма. Има методи за лечение. Единственият начин да се създаде лекарство е да се вземе кръв от няколко заразени и да се разработи лекарство, но местното население смята, че белите са донесли болестта и отказва да ни съдейства. Има един негативизъм към белите в районите на Западна Африка, обяви проф. Камен Плочев.

Пари се печелят от нещастие и от пороци. Болестта е нещастие и болните са готови на всички. Дали подобно нещо се прави и в случая с епидемията от ебола не мога да кажа. Предпазването от болестта е въпрос на организация най-вече на граничните власти, посочи професорът.

Днес пристигна и специалната носилката за болни от ебола. При съмнение можем да я използваме и за бежанци, обяви Плачев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3116 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
zorro

2014.11.24 | 16:42

1
Та значи как така социално слаб ще идва от Сиера Леоне, то нормално работещ човек до Турция отива с лишения, не мога да го проумея. А телевизора е спрян защото в цялото отделение има само едно дистанционно за всички телевизори.

Добави коментар

Водещи новини