Политолог: Патриотите вече не са толкова нужни на Борисов

  • 21 ноември 2014 16:24

  • 3717
  • 21
Политолог: Патриотите вече не са толкова нужни на Борисов
©

Големият проблем на сложните политически конструкции е да се намери моделът, който наистина работи. Така политологът Страхил Делийски коментира в интервю за БНР казуса с Патриотичния фронт по повод назначаването на Орхан Исмаилов.

"Очаквано беше, колкото по-сложен е един модел, толкова е по-голяма вероятността на даде дефект. В случая този модел на правителството беше подчинен на аритметиката на властта и на една главна политическа цел – да изолираме ДПС. Патриотичният фронт беше важен елемент от този модел, защото той даваше своеобразно алиби на г-н Борисов пред неговите избиратели на тезата на изолирането на ДПС. В същото време обаче тази негативно формулирана политическа цел не може да даде трайни резултати и те веднага се появиха и то, забележете, на равнището на назначенията. Това беше изключително удобен повод за ПФ да демонстрира своята политическа еманципация, защото и НФСБ, и ВМРО си имат своите симпатизанти, които очакват от тях определени политически действия. Големият проблем на такъв тип сложни политически конструкции е да се намери наистина работещия модел", заяви Делийски.

"Виждате, че конфликтите не са по отношение на управленски политики, а по отношение на субекти на властта, което идва да покаже, че то продължава да функционира като конструкт на властта, а не конструкт, който трябва да управлява чрез определени политики, още като че ли не може да излезе от тези първоначална фаза, дано да излезе", добави той.

Според Делийски като че ли "патриотите" не са толкова необходими вече не ГЕРБ. Струва ми се, че ПФ изигра своята роля в стратегията, концепцията на г-н Борисов. В този смисъл си мисля, че те вече не са му толкова нужни. Кабинетът е гласуван, аритметиката на властта е излязла. Ето примерно, БДЦ един евентуален партньор, когато се налага, гласува и те го показват. В същото време има достатъчно законодателни инициативи, които със сигурност ще бъдат подкрепени и от ДПС. От тази гледна точка на гласуване на определени инициативи на правителство излизането на ПФ не ми изглежда толкова фатално", каза още политологът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3717 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар

2014.11.22 | 19:52

21
дпс е боклук

2014.11.22 | 19:52

20
Всяка партия , която парадира и жонглира с термини като "патриоти" " националисти" и др подобни, е партия от шмекери и нагаждачи -- пример Атака !! Който е истински патриот , избягва да го афишира !!

2014.11.22 | 10:24

15
ВСЯКА ПАРТИЯ, КОЯТО НАРИЧА ПАТРИОТИТЕ ШМЕКЕРИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕНА! БАКЛУЦИ, БЕЗРОДНИЦИ И ПРОДАЖНИЦИ СА ВРЕДНИ! ЧУЖДИ АГЕНТИ СЪЩО!

2014.11.22 | 10:24

19
Василиса Премъдра пий си хапчетата

2014.11.22 | 10:24

18
АКО БАЦЕ НЕ СЕ ОСЪЗНАЕ, СКОРО ГЕРБ НЕ ЩЕ ИМА НУЖДА, АМИ НАПРАВО ЩЕ ТРЯБВА ДА МОЛИ БДЦ И КОЙ ЛИ НЕ ЗА ПОДКРЕПА, НО НЯМА ДА Я ПОЛУЧИ.
Любо Ангелов от Бургас член на ПП АТАКА

2014.11.22 | 09:14

2
Салям алейкум братя сидерасти, нима забравихте че ние от АТАКА подкрепихме изборният закон на Мая Манолова, с което помогнахме на Бат Сали да стане депутат?Нима забравихте че АТАКА крепеше кворумът на ДПС и БСП повече от година? Нима забравихте че със мълчанието на АТАКА , АТАКА гласува заедно със ДПС и БСП и избраха Пеевски за шеф на ДАНС? Нима забравихте Комисиите на АТАКА за Авиотряд 28, които не доказаха никакви нарушения?Нима забравихте как Волен Сидеров удари полицай и не последва нищо? Нима забравихте как АТАКА не направи нищо срещу мюфтииството което поиска земи? Нима забравихте че докато БСП и ДПС управляваха със помоща на АТАКА и Волен Сидеров - КТБ ФАЛИРА ?Нима забравихте за Костинброд, който се оказа прах на хората в очите? Нима забравихте че Разговора на Борисов със Танов не излезе това за което комунистите претендираха че е? Помни Сидерасто помни, иначе лошо. Сeга отивай да се кланяш на телевизията на Аллах-АлфаТВ
Веселяка

2014.11.22 | 10:24

17
Можеш да отидеш до ДПС леко да те разтресе та може и акъл да ти донесе.

2014.11.22 | 02:08

1
Zombiran carvyl.
Ани

2014.11.22 | 10:24

16
Лошо е, че сега го осъзнаха тея.
qwe

2014.11.22 | 10:23

14
абе пичове много е проста играта.оня ДОЛ педала дето беше дошъл да заповядва на бойко пф да не влиза в коалицията сега се изпълняма.тогава бойко се усети и замаза за 2-3 седмици нещата но сега заедно със РБ правят нарочно с тозеи турчин така че ПФ да спре да ги подкрепя и са аут от играта.нали комунягите от абв са там
АБЕ

2014.11.22 | 09:23

13
Абе ,вие слепи ли сте ,що ли ? Най голямата патерица - отдавна е в д-то на Боко и тя се нарича -ДПС ! А,другите палета ,са за парлама !

2014.11.22 | 09:18

11
Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те в таз рабска люлка люлее? Тоз ли, що спасителят прободе на кръстът нявга зверски в ребрата, или тоз, що толкоз годин ти пее: "Търпи, и ще си спасиш душата?!" Той ли, ил някой негов наместник, син на Лойола и брат на Юда, предател верен и жив предвестник на нови тегла за сиромаси, нов кърджалия в нова полуда, кой продал брата, убил баща си?! Той ли? - кажи ми. Мълчи народа! Глухо и страшно гърмят окови, не чуй се от тях глас за свобода: намръщен само с глава той сочи на сган избрана - рояк скотове, в сюртуци, в реси и слепци с очи. Сочи народът, и пот от чело кървав се лее над камък гробен; кръстът е забит във живо тело, ръжда разяда глозгани кости, смок е засмукал живот народен, смучат го наши и чужди гости! А бедният роб търпи и ние без срам, без укор, броиме време, откак е в хомот нашата шия, откак окови влачи народа, броим и с вяра в туй скотско племе чакаме и ний ред за свобода!
Аз казах.

2014.11.22 | 09:18

12
Да това е класика! Думите на Ботев и днес звучат актуално. Това е едно от най-силните стихотворения на великия поет революционер.

2014.11.22 | 09:16

10
Няма значение кой от кого има нужда, важното е че тук е БЪЛГАРИЯ и ще си остане така. ПФ играят на сигурно и са прави, това е печелившата политика. България Европейска. РБ направи грешка като прибра ердогановите слуги.

Добави коментар

Водещи новини