Парламентарният блиц контрол става два часа

  • 21 ноември 2014 14:30

  • 1041
  • 0
Парламентарният блиц контрол става два часа
©

Парламентът увеличи на до два часа времето за парламентарния блиц контрол, който се състои всяка първа в сряда на месеца. Това стана при обсъждането и приемането на текстовете от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Досега според правилника в последния до един час и половина от заседанието всяка първа сряда на всеки месец министър-председателят и заместник министър-председателите се явяват пред НС и отговарят на актуални устни въпроси, които се отнасят до общата политика на правителството, отправени от народни представители на самото заседание. Предложението за удължаване на времето за блиц контрол към премиера неговите заместници направи Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС парламентарния контрол да се премести в четвъртък. Янаки Стоилов от БСП посочи, че сряда трябва да остане ден за инициатива на парламентарните групи, в който те да могат да предлагат законопроекти, а в четвъртък да бъде контролът към премиера и неговите заместници.

Всяка парламентарната група ще има право на по два актуални устни въпроса, а народни представители, нечленуващи в парламентарна група, имат право общо на два въпроса. Парламентът прие предложение на Янаки Стоилов по време на петъчния парламентарен контрол всеки от депутатите да може да регистрира не повече от два въпроса и едно питане за една пленарна седмица.

Депутатите решиха още Министерският съвет да внася в парламента обобщен годишен доклад по изпълнението на решенията на  Европейския съд по правата на човека и на Съда на Европейския съюз по дела срещу Република България. Документът ще се разглежда на съвместно заседание на Комисията по правни въпроси и Комисията по вероизповеданията и правата на човека и в заседание на Народното събрание в срок до три месеца от постъпването му.

Последвайте канала на

БТА
1041 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини