Отвори врати Стая за родителска подкрепа в добричката болница

  • 21 ноември 2014 13:30

  • 1249
  • 0
Отвори врати Стая за родителска подкрепа в добричката болница
©

В Деня на християнското семейство в болницата в Добрич отвори врати Стая за родителска подкрепа при риск новородено бебе да бъде изоставено, съобщи БТА.

"Това е не просто по-уютно пространство, в което могат да се водят съдбовни разговори с родителите, а не на коридора на родилното отделение. Новата практика е професионална мрежа между институции, която ще наблюдава бременните жени, заявили желание да изоставят детето си, и ще им помага", поясни Снежана Ванкова, координатор в Добрич на фондация "Лумос", с чието съдействие се въвежда чуждестранният опит.

По думите й в критична ситуация психолози, лекари, социални работници ще подкрепят майките да направят най-добрия избор, като ще бъдат осигурявани памперси, храна, дрешки за първите дни на бебето у дома.

В болницата в Добрич годишно се раждат около 1000-1200 бебета, като най-младата майка тази година е 14-годишно момиче, а друго - 15-годишно, преди дни роди второто си дете, съобщи началникът на акушеро-гинекологичното отделение д-р Трифон Йорданов.

Ниската възраст на майките, многото деца в семейството, лошият материален статус на родителите са сред най-честите причини новородени бебета да бъдат изоставяни, посочиха медици.

През последната година и половина от болницата са подадени 39 сигнала за нежелани от семействата им бебета, според статистика на общинската дирекция "Социално подпомагане".

Социалните работници са успели да убедят родителите на 13 деца да ги отведат на най-доброто място - у дома, 20 са настанени в приемни семейства и само 6 са предадени на социални институции.

Последвайте канала на

1249 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини