Две чудотворни икони посрещнаха във Варна (снимки)

  • 21 ноември 2014 11:42

  • 1847
  • 0
Две чудотворни икони посрещнаха във Варна (снимки)
© Булфото

С благословението на Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и по инициатива на църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий” във Варна пристигна копие на чудотворната иконата „Всецарица” от манастира Ватопед на Света Гора.

Тази икона е дело на иконописец - монах от Света Гора- Атон. Той е изписал две точни копия на чудотворната иконата „Всецарица” за храмове в света, които пожелаят да ги имат за утешение на вярващия народ и в подкрепа на множеството боледуващи и страдащи. Едната икона е взета за храм в Русия, а другата за България.

Заедно с „Всецарица” пристига и копие на Молдовската чудотворна икона на Св.великомъченик Георги от Зографския манастир на Света Гора. Тя е подарък от братството на манастира за варненския храм „Св. Атанасий”. Нейния обков е ръчна изработка. По поръчка на църковното настоятелство, специално за тези икони са изработени дърворезбовани рамки. С литийно шествие иконите бяха занесени в храм „Св. Атанасий”, където се отслужи акатист пред иконата Св. Богородица „Всецарица” от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и свещеници от град Варна. Иконите са предназначени за храм „Св. Атанасий” и ще бъдат поставени от дясната и лявата страна една срещу друга при влизане в Божия дом.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1847 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини