Съдбата на новата ЕК е ясна в четвъртък

  • 21 ноември 2014 11:17

  • 1078
  • 1
Съдбата на новата ЕК е ясна в четвъртък
© gettyimages

Европейският парламент ще гласува идния четвъртък (27 ноември) на сесията си в Страсбург внесения вот на недоверие срещу Европейската комисия и председателя й Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето. Това сочи дневният ред на предстоящата сесия.

Предвижда се вотът да бъде обсъден в понеделник вечер. За да може ЕК да бъде "уволнена", за това трябва да гласуват 376 евродепутати. Вотът бе внесен по-рано тази седмица от 76 евродепутати от групата "Европа на свободата и пряката демокрация" и независими техни колеги. Желанието на вносителите е да "бъде потвърдено, че няма никакво доверие в Юнкер като председател на ЕК и като представител на ЕС пред неговите граждани".

Повод за внасянето на вота е информацията по скандала "Люкслийкс", която показа, че докато Юнкер е бил дългогодишен премиер на Люксембург, неговата държава е предоставяла данъчно убежище за някои от най-богатите граждани и дружества в ЕС. Юнкер заяви, че поема моралната отговорност, но отхвърли твърденията, че е бил "архитект" на схемите за избягване на плащането на данъци.

Последвайте канала на

БТА
1078 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гошо

2014.11.22 | 17:25

1
Тази еврогейска марионетка е корумпирана.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини